Arbeidsliv

Helsevesenet har vært under vedvarende press gjennom pandemien, og dette vises i tallene.

442.700 tapte dagsverk på sykehusene

I april og mai 2020 var det en vesentlig oppgang i overtidsbetaling til sykepleiere.

Publisert Sist oppdatert

Det legemeldte sykefraværet på sykehus for alle ansatte i 3. kvartal 2021 var på 5,8 prosent. Dette er en økning på 13 prosent fra før pandemien (3. kvartal 2019).

Dette innebærer 442.700 tapte dagsverk på sykehusene. Økningen i tapte dagsverk fra 3. kvartal 2019 til samme kvartal i 2021 var 68 075 dagsverk (18 prosent), viser tall fra SSB.

Det legemeldte sykefraværet for sykepleiere på sykehus 3. kvartal 2021 var på 6,7 prosent som er en økning på 17 prosent fra samme kvartal i 2019.

Legene på sykehus hadde også en økning i det legemeldte fraværet under pandemien (20 prosent) til ett nivå på 3,0 prosent i 3. kvartal 2021.

– Årsaken til at sykefraværet blant ansatte på sykehus har økt kan ha sammenheng med at de er utsatt for smitte i jobben samtidig som det har vært strenge krav om å holde seg hjemme ved symptomer på luftveissykdommer, sier seksjonssjef i SSB Tonje Køber.

Helsevesenet har vært under vedvarende press gjennom pandemien, og dette vises i tallene.

Mer utbetalt overtid

I april og mai 2020 var det en vesentlig oppgang i overtidsbetaling til sykepleiere, disse utbetalingene gikk ned igjen i månedene som fulgte.

Likevel var overtidsgodtgjørelsen til sykepleierne stort sett høyere i alle påfølgende måneder sammenliknet med tilsvarende måneder årene før pandemien.

Også uregelmessige tillegg har økt etter mars 2020, men ikke like mye som overtidsgodtgjørelsen.

Avtalt månedslønn har hatt en mer moderat vekst, og siden dette er det som også betegnes som fastlønn eller grunnlønn er det heller ikke den lønnsarten som blir utsatt for slike periodiske endringer som overtidsgodtgjørelse og uregelmessige tillegg.

Leger jobber mindre enn før

Det er 18.300 legejobber i september 2021, som er omtrent 1500 flere enn i september 2019. Gjennomsnittlig stillingsprosent for leger er høyere enn for sykepleiere, og er på 89,1 prosent.

Legene jobber mindre nå enn før pandemien, og har redusert stillingsandel på 2,4 prosentpoeng.

Dette har nok flere forklaringer, mere om aktiviteten på sykehusene under. Tross nevnte reduksjonen i arbeidstid fikk også leger en vekst i overtidsbetaling som hadde et liknende mønster som sykepleierne.

Veksten i overtidsbetaling kom i april og mai 2020 og falt siden noe tilbake, men ikke helt. Overtidsgodtgjørelsen til leger er i gjennomsnitt noe høyere enn for sykepleiere, særlig fordi leger har en høyere avtalt månedslønn.

Tidligere publisering av regnskapstall for spesialisthelsetjenesten viser at overtidsbetalingen i 2020 var høyere enn i 2019 samtidig som de behandlet færre pasienter.

Denne økningen i samlet utbetalt overtidsbetaling i regnskapstallene samsvarer altså godt med økningen vi finner for leger og sykepleiere, som er store grupper i helsetjenestene.

Pendlet til Norge

Det var i underkant 450 sykepleiere på norske sykehus som pendlet til Norge for å jobbe i september 2021.

Det er 270 færre enn før pandemien. 1,1 prosent av alle sykepleiere på norske sykehus i september 2021 er ikke-bosatte og pendler fra utlandet for å jobbe.

— Utenlandske sykepleiere utgjør en arbeidskraftreserve, men det er allikevel en liten andel av det totale antall sykepleierne på sykehusene, ifølge seksjonssjef Tonje Køber.

Det er også sykepleiere i utleievirksomheter. Disse kan leies ut til sykehus eller andre helse- og sosialtjenester.

Det var 1330 ikke-bosatte med yrke «sykepleier» i disse virksomhetene i september 2021, omtrent det samme i september 2019.

Selv om de er ansatt i utleievirksomheter vet vi ikke om de er utleid til sykehusene eller andre steder, og vi har derfor ikke inkludert dette i tallene om sykepleiere som pendler fra utlandet for å jobbe på norske sykehus.

Powered by Labrador CMS