Arbeidsliv

Bygg- og anleggsbransjen har den største andelen vikarer i Norge.

8 av 10 trives som vikar

78 prosent trives i bemanningsbransjen og 61 prosent forteller at erfaringen med å jobbe i bransjen har vært mer positiv enn forventet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny medarbeiderundersøkelse som Ipsos har utført for NHO Service og Handel.

Undersøkelsen er i år gjort for fjerde gang og er basert på 2.284 svar fra et representativt utvalg vikarer utleid av norske bemanningsbedrifter.

Fornøyde vikarer

Foto Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. (Foto: Vidar Ruud/NTB)

Undersøkelsen viser at flertallet av de ansatte i bemanningsbransjen har et positivt forhold til jobben, mens 8 prosent svarer at de er misfornøyd. 78 prosent sier at de er fornøyd med innholdet i arbeidet som utleid medarbeider, viser undersøkelsen.

63 prosent ville ifølge undersøkelsen «anbefale venner og bekjente å arbeide i bransjen» og 61 prosent av de spurte forteller at erfaringen med å jobbe i bransjen har vært mer positiv enn forventet. Andelen som trives godt i bransjen ligger stabilt høyt over tid og var på samme nivå i tidligere undersøkelser i 2013 og 2016, ifølge NHO Service og Handel.

− Flertallet av de som jobber i bemanningsbransjen har en positiv opplevelse av arbeidet. Samtidig må bransjen ta på alvor at enkelte har en negativ opplevelse, slik som i andre bransjer. Det er likevel viktig å understreke at den gjengse opplevelsen med å jobbe i bemanningsbransjen er minst like positiv som i andre bransjer, og at bemanningsbedrifter flest er gode arbeidsgivere, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Service og Handel.

Viktig å formidle jobber under koronakrisen

Undersøkelsen viser at bransjen er en viktig inngangsport til arbeidslivet. I løpet av et år får 80.000 jobb via vikarbyrå. 40 prosent kommer fra arbeidsledighet, mens 17 prosent kommer fra studier. Hver dag er det i snitt 30.000 personer som er på jobb i bemanningsbransjen.

− Særlig i krisetider, som nå, spiller bemanningsbransjen en viktig jobb for folk som må orientere seg i arbeidsmarkedet, og de blir sånn sett sentrale i mange menneskers liv, sier Kaltenborn.

Begrunnelsene for å arbeide i bemanningsbransjen er flere. 37 prosent forteller at det er lettere å få jobb i bemanningsbransjen enn andre steder. 36 prosent arbeider i bransjen fordi de ser den som en god inngangsport til arbeidslivet. 22 prosent ønsker å se ulike arbeidsplasser og skaffe seg allsidig arbeidserfaring.

Særlig i krisetider, som nå, spiller bemanningsbransjen en viktig jobb for folk som må orientere seg i arbeidsmarkedet

 

Betydelig gjennomtrekk

Likebehandlingsprinsippet som ble innført i 2013 sikrer ansatte i bemanningsbransjen de samme lønns- og arbeidsvilkår som om de hadde vært direkte ansatt i innleiebedriften. Normalt er de som jobber i bemanningsbransjen fast ansatt i en forutsigbar stillingsprosent, påpeker NHO Service og Handel.

Gjennomsnittlig ansettelsestid i bransjen er imidlertid lav og de fleste som slutter gjør dette fordi de har fått jobb et annet sted.

47 prosent av de som arbeider i norsk bemanningsbransje har arbeidet som utleid medarbeider i kortere tid enn 12 måneder.

Her har det skjedd en endring fra 2015, da denne gruppen utgjorde 61 prosent, viser undersøkelsen.

En viktig årsak er endringen av kontraktspraksis som har ført til at medarbeiderne i mindre grad skifter mellom bemanningsselskapene enn tidligere. Utviklingen kan sies å gå i retning av hvordan situasjonen er i Sverige, hvor flere tradisjonelt har arbeidet over lenger periode i bemanningsbedriften, heter det medarbeiderundersøkelsen fra NHO Service og Handel.

Likevel viser tallene at bemanningsbransjen har en betydelig gjennomtrekk, noe som har sammenheng med at mange arbeider i bransjen i avgrensede perioder og bruker bransjen som en inngangsport til arbeidslivet.

Samtidig er det også noen som foretrekker å jobbe via et bemanningsbyrå i stedet for å jobbe i kundebedriften. 14 prosent av de spurte i undersøkelsen forteller at innleiebedriften har tilbudt jobb som man har takket nei til.

Færre jobber heltid

I bemanningsbransjen arbeider 69 prosent av de ansatte heltid. Dette er færre enn i «resten av arbeidsmarkedet», der 76 prosent av de yrkesaktive i Norge jobber heltid og 24 prosent jobber deltid ifølge SSB.

I 2020 var aldersfordelingen i i det norske arbeidsmarkedet ifølge SSB som følger: 12 prosent under 25 år, 67 prosent mellom 25 og 55 år og 21 prosent i gruppen over 55 år.

I bemanningsbransjen er alderssammensetningen slik: 18 prosent er under 25, 70 prosent er mellom 25 og 55 og 13 prosent er eldre enn 55.

Dette innebærer at bemanningsbransjen har en overrepresentasjon i gruppen under 25 år og en underrepresentasjon i gruppen som er eldre enn 55 år.

Den eldste gruppen har dog økt noe fra undersøkelsen i 2019, fra 10 til 13 prosent.

65 prosent av vikarene er menn, mens 45 prosent er kvinner. De aller fleste, 65 prosent, jobber i privat sektor, men 27 prosent er vikaransatt i det offentlige (resten «vet ikke»).

Powered by Labrador CMS