Arbeidsliv

Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Boris Johnson vil åpne grensene for de med «høyt potensial»

Krever bakgrunn fra «globalt ledende universitet».

Publisert Sist oppdatert

Siden Boris Johnson tok over som statsminister i Storbritannia har det ikke skortet på utradisjonelle grep for å løfte den økonomiske veksten i landet.

I den siste UK Innovation Strategy fra sist uke fremmes et nytt forslag: Folk med «høyt potensial» skal få arbeidstillatelse i Storbritannia uten å ha en jobb å vise til – slik reglene krever i dag.

Ifølge pressemeldingen fra myndighetene kreves det at søkere har blitt uteksaminert fra ett av «verdens ledende universiteter». Hvilke som faktisk inngår i denne gruppen, utdypes ikke.

Men planen er at adgangen til å søke på ordningen skal utvides til andre «karakteristikker ved høyt potensial» og at det skal bli mulig å forlenge visumet og til slutt bosette seg i Storbritannia.

Det er ventet flere detaljer rundt forslaget i kommende endringer i immigrasjonsreglene, blant annet rundt hva som kan sies å være et globalt ledende universitet, men i en tidligere uttalelse fra det britiske Innenriksdepartementet er blitt tolket i retning av at ordningen i første omgang vil gjelde for en nokså snever gruppe.

Det kommer også et eget visum for de som kan vise til et jobbtilbud i en bedrift i kraftig vekst, som er definert som 20 prosent i året i snitt de siste 3 årene og ha minst 10 ansatte. Såkalt scale-up visa skal gjøre det enklere og raskere å hente ansatte fra utenfor landets grenser enn det er i dag.

Storbritannia har i dag en ordning hvor talentfulle gründere og oppfinnere kan etablere seg i landet, men denne fungerer ikke etter planen. I en oppdatert versjon av ordningen kreves det at man kan dokumentere oppstartens potensial for vekst og verdi til samfunnet. Tidligere ble det stilt krav om at søkere hadde minst rundt 500 000 kroner i et fond, dette kravet skal nå forsvinne.

Å legge bedre til rette for høyt kvalifiserte arbeidsinnvandrere er ingen ny trend. De fleste vestlige land har fulgte forskjellige strategier for å oppnå dette i flere tiår.

Powered by Labrador CMS