Arbeidsliv

I januar nevnte noen av våre ansatte noe om en ny periode med lønnsplikt for oss som arbeidsgiver, for å kunne fortsette å holde ansatte permittert.

Er vi som arbeidsgivere lønnspliktige dersom vi fortsetter å holde ansatte permitterte?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi driver i utelivsbransjen, og har på grunn av covid-19 hatt enkelte av våre ansatte permittert helt siden mars/april i fjor. Permitteringene har blitt stadig forlenget, i sammenheng med de fortsatte restriksjonene og nedstengingen av vår bransje.

I januar nevnte noen av våre ansatte noe om en ny periode med lønnsplikt for oss som arbeidsgiver, for å kunne fortsette å holde ansatte permittert. Vi har i ettertid ikke hørt noe snakk om dette. Er det slik at det vil inntre en ny arbeidsgiverperiode, og når skjer i så fall dette?

Svar: Det er helt riktig at det vil inntre en ny periode med lønnsplikt (arbeidsgiverperiode II) etter den ansatte har vært permittert i en viss periode. Denne lønnspliktperioden vil vare i fem dager, og den vil inntre når arbeidstakeren har vært permittert i 30 uker innenfor en periode på 18 måneder.

I første omgang ble dette vedtatt i forbindelse med at permitteringsperioden ble forlenget fra 26 uker til 49 uker, høsten 2020. Regelen ble inntatt i Forskrift om lønnsplikt under permittering, i § 1 andre og tredje ledd.

Utgangspunktet var først at denne regelen skulle tre i kraft 1. januar 2021, slik at alle som på det tidspunktet hadde hatt ansatte permittert i mer enn 30 uker, måtte betale lønn i en femdagersperiode. Ettersom smittetrykket fortsatte å være høyt, og dermed at restriksjonene fortsatte å være strenge, ble tidspunktet for ikrafttredelse flyttet til 1. mars 2021.

Nå har tidspunktet for ikrafttredelse blitt ytterligere forskjøvet. Foreløpig gjeldende tidspunkt for når arbeidsgiverperiode II vil tre i kraft, er derfor 1. juni 2021. Det vil si at dersom dere fremdeles har permitterte ansatte på dette tidspunkt, som har vært permittert i 30 uker innenfor en periode på 18 måneder, så må dere lønne disse i fem dager.

Dagpengene vil automatisk falle bort disse dagene, for så å gjenopptas igjen etterpå.

Det skal her også nevnes at det nå vil kunne være tillatt å permittere helt frem til 30. september 2021, for de arbeidsgiverne som den 1. februar 2021 hadde 35 eller færre uker igjen av perioden med fritak fra lønnsplikt. Forutsetningen er naturligvis at det fremdeles foreligger saklig grunn for permitteringene.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS