Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hva er viktig å huske på ved overgang fra en tariffavtale til en annen?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg eier en virksomhet, og vi har nylig besluttet å skifte arbeidsgiverorganisasjon. En av årsakene er økonomi, og i forbindelse med skiftet skal vi også over i en ny tariffavtale.

Hvilke konsekvenser får dette, og hva må jeg som arbeidsgiver tenke på ved overgang til ny tariffavtale?

Svar: Dette er et komplisert spørsmål, og for å svare må det gjøres en individuell vurdering av det enkelte tilfellet. Høyesterett har imidlertid nylig avsagt en dom som gir viktig veiledning, i den såkalte "Grefsenhjemmet"-dommen (HR-2021-1193-A).

I saken ble det avgjort at lønnstillegg som var avtalt i den gamle tariffavtalen, ble en del av de ansattes individuelle arbeidsavtaler ved opphøret av tariffavtalen. Dette førte til at lønnstillegg fra gammel avtale besto selv om ny tariffavtale ble inngått.

Avgjørelsen viser således at arbeidsgiver kan forbli forpliktet overfor sine ansatte gjennom såkalte individuelle ettervirkninger av en tariffavtale.

Det må riktignok presiseres at saken gjaldt et konkret spørsmål om lønnstillegg. Det er ikke gitt at det gjelder en tilsvarende regel om individuelle ettervirkning for andre arbeidsvilkår.

For å være på den sikre siden vil det likevel være hensiktsmessig for deg som arbeidsgiver å påse at det inngås en ny tariffavtale som har en helhetlig regulering av både lønns- og arbeidsvilkår. Dette for å unngå at dere havner i en slik situasjon som Grefsenhjemmet gjorde.

Grunnen til at det er viktig å inngå en helhetlig regulering følger av arbeidstvistlovens § 6, som omhandler tariffavtalens ufravikelighet. I bestemmelsen fremgår det at "bestemmelse i arbeidsavtale som strider mot en tariffavtale som begge parter er bundet av, er ugyldig".

Dette såkalte ufravikelighetsprinsippet innebærer at det ved motstrid mellom tariffavtale og arbeidsavtale, vil være den nye tariffavtalen som gjelder mellom partene.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS