Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Hva gjør jeg når de ansatte jobber for mye?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har en del ansatte i min bedrift som jobber opp mot grensen av det som er tillat å jobbe av overtid hvert år.

Nå på slutten av året ser jeg at de har jobbet ekstra mye og har havnet i en situasjon hvor de egentlig ikke bør jobbe mer i desember. Hva gjør jeg og hva er eventuelt konsekvensene dersom jeg lar den fortsette å jobbe mer enn det som er tillat?

Svar: I utgangspunktet er det riktig som du selv skriver at det å arbeide utover lovens alminnelige grenser for overtid er lovstridig. Som arbeidsgiver kan du risikere både bot og fengselsstraff (i de mer ekstreme tilfellene) dersom det foreligger brudd på bestemmelsene om overtid.

Arbeidsmiljøloven åpner imidlertid for et unntak fra overtidsreglene «for arbeid som på grunn av naturhendelser, ulykke eller andre uforutsette begivenheter må foretas for å avverge fare for eller skade på liv eller eiendom».

Hvorvidt det foreligger noen av ovennevnte begivenheter beror på en konkret vurdering, og det må presiseres at dette er en svært snever unntaksbestemmelse av hensyn til arbeidstakers vern mot urimelige arbeidsvilkår.

Et alternativ, dersom situasjonen ikke oppfyller overnevnte vilkår, er å tilby de ansatte tidlig juleferie med avspasering dersom det lar seg gjøre. Det kan da vurderes å leie inn vikarer for å fylle et eventuelt behov for arbeidskraft. Alternativt kan det vurderes å ansette flere arbeidstakere på fast basis for å dekke et mer permanent behov for arbeidskraft.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS