Arbeidsliv

Hvordan beregnes overtids­tillegg ved årslønn?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber full stilling og jeg har en fast årslønn, med fast utbetaling hver måned. Ifølge arbeidsavtalen min har jeg rett på overtidsgodtgjørelse, med et overtidstillegg på 50%.

Jeg lurer imidlertid på hvordan dette overtidstillegget beregnes i min situasjon, siden jeg har årslønn og ikke timelønn. Finnes det noen fast praksis for dette?

Svar: Overtidstillegget skal i utgangspunktet beregnes ut ifra hva du får betalt i timen. Når du har fast årslønn er det ikke like enkelt å vite hva dette utgjør i timen, når det ikke fremgår av arbeidsavtalen.

Det finnes ulike måter å beregne timelønn på, blant annet avhengig av om du arbeider 37,5 timer eller 40 timer per uke, og hvor mye ferie du har rett på hvert år.

Her anbefaler vi derfor at du ta kontakt med din arbeidsgiver eller en HR-ressurs på arbeidsplassen din – antakelig er beregningsmetoden som brukes nedfelt skriftlig, enten i tariffavtale, personalhåndbok eller et annet sted.

For å illustrere en alminnelig beregningsmåte, kan vi se for oss et vanlig eksempel: Det er normalt for arbeidstakere i Norge å arbeide 37,5 timer i uken og å ha fem uker ferie.

Basert på dette, og når man også tar hensyn til helligdager mv., blir et årsverk normalt ansett for å utgjøre ca. 1750 arbeidstimer. La oss videre si at årslønnen din utgjør kr. 500 000. For å finne din ordinære timelønn må vi da dele 500 000 på 1750, som blir 285. Skal du ha et overtidstillegg på 50%, vil overtidsbetalingen din per time utgjøre 285 x 1,5 = kr. 427,5.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS