Arbeidsliv

Du har som arbeidsgiver ikke anledning til å be en arbeidssøker om politiattest, med mindre du har en hjemmel for å be om dette.

Kan jeg kreve politiattest fra jobbsøker?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er daglig leder, og som daglig ledere flest, er jeg opptatt av å ansette de riktige personene.

Med tanke på å teste/kontrollere jobbsøkeres pålitelighet, og med henvisning til det som for en stund siden ble skrevet om hvorvidt man kan spørre en jobbsøker om tidligere arbeidskonflikter, har jeg et spørsmål i forlengelsen av dette: Vil jeg ha anledning til, på generelt grunnlag, å be arbeidssøkere om å fremlegge politiattest, på samme måte som jeg ber dem om å fremlegge for eksempel sin CV?

Jeg kan ikke se at dette spørsmålet besvares i arbeidsmiljøloven i noen retning, og heller ikke i likestillings- og diskrimineringsloven.

Svar: Du har som arbeidsgiver ikke anledning til å be en arbeidssøker om politiattest, med mindre du har en hjemmel for å be om dette. For å undersøke om dette er tilfellet, må vi gå til politiregisterloven. Lovens § 36 regulerer vandelskontroll og i bestemmelsens nr. 1 følger at politiattest er en måte opplysninger fra vandelskontroll kan gis på, videre hva en politiattest kan inneholde, samt at vandelskontroll må ha hjemmel i lov eller forskrift for å kunne foretas.

For å undersøke om man har rett til å be om politiattest, må man gå til politiregisterloven § 37, hvor det står at politiattest bare kan brukes «for å utelukke fysiske og juridiske personer fra stilling, virksomhet, aktivitet eller annen funksjon», under nærmere bestemte vilkår omtalt i bestemmelsens nr. 1 til 6. Det er altså opplistet en rekke forhold som gir grunnlag for utelukkelse fra en stilling, aktivitet osv.

De ulike grunnlagene knytter seg blant annet til der hvor manglende utelukkelse vil kunne medføre betydelige skadevirkninger, at det vil svekke allmenhetens tillit om vedkommende ikke utelukkes, der hvor det er snakk om stillinger som stiller særlige krav til ansvar og tillit, for eksempel ved arbeid med mindreårige og mennesker med funksjonsnedsettelse, eller ved fare for at en person vil begå nye lovbrudd, for å nevne noe.

Merk at det er en egen bestemmelse i politiregisterloven for personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige, § 39. For eksempel må de som skal ansettes i barnehage legge frem politiattest etter denne bestemmelsen.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS