Arbeidsliv

Kan arbeidsgiver pålegge meg ferie mot min vilje, selv om jeg ikke får feriepenger?

Kan jeg ta ut all ferien min i 2021 selv om jeg ikke har rett på feriepenger?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har vært ute av arbeidslivet i noen år i forbindelse med studier. Jeg skal begynne i ny jobb rett over nyttår, med første arbeidsdag 4. januar. I den forbindelse har jeg et spørsmål om ferie.

Jeg vet jo at jeg ikke vil motta noe feriepenger fra arbeidsgiver det første året, slik at all ferie som tas ut i så fall vil være ubetalt. Men hvordan er det med ferietiden?

Har jeg rett på å ta ut all ferien min i løpet av 2021 dersom jeg ønsker det? Og motsatt, kan arbeidsgiver pålegge meg ferie mot min vilje, selv om jeg ikke får feriepenger?

Svar: For å ta det første spørsmålet ditt først: Etter ferieloven § 5 har du rett på 25 virkedager med ferie hvert år. Dette gjelder også for ansatte som ikke har full opptjening av feriepenger, slik at du som nyansatt også har rett til å kreve fire uker ferie i løpet av 2021.

For arbeidstakere med full feriepengeopptjening, er det også en plikt til å avvikle avtalt eller lovbestemt ferie hvert ferieår. En tilsvarende plikt har ikke de uten full opptjening.

Det følger av ferieloven § 5 (5) at arbeidstaker kan motsette seg «avvikling av feriefritid og eventuell tilleggsfritid i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet». I ditt tilfelle vil det si at du kan motsette deg all feriefritid, da du ikke har opptjent noe feriepenger fra 2020.

Unntaket fra dette er der hvor virksomheten innstiller driften, helt eller delvis, i forbindelse med ferieavvikling. I disse tilfellene vil det ikke være (tilstrekkelig) arbeidsoppgaver for de ansatte å utføre, slik at arbeidsgiver her kan pålegge de som berøres av stansen å avvikle ferie.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS