Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan vi trekke tilbake en klausul dersom det ikke er risiko for at den ansatte starter i konkurrerende virksomhet?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I forbindelse med at en ansatt antakelig skal slutte hos oss, vurderer vi å gjøre gjeldende en konkurranseklausul som vedkommende har i sin arbeidsavtale. Dette er blant annet fordi den ansatte sitter på mye sensitiv informasjon, og vi anser det som en risiko dersom han begynner i konkurrerende virksomhet, rett etter avslutningen hos oss.

Vi er imidlertid usikre, fordi vi ser at den ansatte vil ha krav på full lønn under hele perioden, da lønnen hans er under 8 G, ref. arbeidsmiljøloven § 14 A-3. Spørsmålet er derfor om vi som arbeidsgiver kan trekke denne klausulen tilbake, etter han har sluttet, dersom vi ikke lenger vurderer det som en risiko om han starter i konkurrerende virksomhet?

Svar: Det er riktig at arbeidstaker har rett på kompensasjon tilsvarende full lønn (opptil 8 G) under hele den perioden konkurranseklausulen varer. Det er likevel anledning til å gjøre fradrag med inntil halvparten av lønnen, dersom den ansatte mottar annen arbeidsinntekt i perioden.

Videre kan arbeidsgiver, så lenge arbeidsforholdet består, når som helst skriftlig si opp en konkurranseklausul. Etter arbeidsforholdets opphør er det imidlertid annerledes. For at konkurranseklausulen ikke lenger skal gjelde etter dette tidspunkt, avhenger det av at arbeidsgiver og arbeidstaker inngår skriftlig avtale om at klausulen opphører.

Arbeidsgiver kan ikke ensidig beslutte dette, og med mindre arbeidstaker er enig, vil altså konkurranseklausulen vare ut den fastsatte tiden, med de lovbestemte krav til kompensasjon.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS