Arbeidsliv

– Lederne ser hva man mister når ansatte sitter på hjemmekontoret

Ny undersøkelse om hjemmekontor avdekker gap mellom ledere og medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Hjemmekontor som ny normal eller tilbake til slik det var. Det pågår en stille kamp mellom eiendomsbransjen som leier ut kontorlokaler og arbeidsgivere som vil kutte i leie ved å la folk jobbe hjemmefra.

Den første salven kom fra Telenor-sjef Sigve Brekke som gikk beinhardt ut annonserte et mer varig skift over til hjemmekontor for alle ansatte.

Senere ble det klart at hele 30 prosent av Telenors medarbeidere fortsatt foretrakk å komme inn på kontoret.

Ansatte i Gjensidige rapporterte nylig om høyere mentalt velvære enn før pandemien som følge av overgangen til mer hjemmekontor. Både sykrefravær og turnover gikk ned det siste året.

Men for noen var det også for lite variasjon i hverdagen.

Eiendomsbransjen som lever av å leie ut eller bygge nye kontorlokaler, har fått noe å tenke på.

Foto Tone Tellevik Dahl leder Eiendom Norge. Foto: Sturlason.

Nå har Norsk Eiendom gjennomført en undersøkelse i samarbeid med Samfunnsøkonomisk analyse om bruken av hjemmekontor. Målet er å danne seg et bedre bilde av situasjonen, står vi faktisk overfor et større skifte i hvor arbeidet utføres, eller vil hjemmekontoret snart bare være et fjernt minne fra koronatiden?

For å finne svar er 663 medarbeidere i selskaper spredt over store deler av landet, spurt.

Svarene avdekker et gap mellom ledere og medarbeidere i synet på hjemmekontor og effektivitet.

Skeptiske ledere

Ledere er gjennomgående mer skeptiske til hvordan hjemmekontoret påvirker effektiviteten.

  • Rundt 45 prosent av de ansatte mener de er mer effektive på hjemmekontoret enn n år de er på arbeidsplassen. En av tre ledere mener det samme.

  • En av fire av de ansatte sier det er mindre effektive på hjemmekontoret. Rundt 35 prosent av lederne sier det samme.

  • Flere ledere enn ansatte mener hjemmekontoret ødelegger for det faglige og sosiale fellesskapet på jobben. Mens nesten 80 prosent av lederne mener dette, sier rundt 70 prosent av de ansatte det samme.

Det er vanskelig å lede ansatte som sitter på hjemmekontoret.

En av tre ansatte sier at de får dårligere oppfølging av lederen sin når de er på hjemmekontoret.

– Lederne ser hva man mister når ansatte sitter på hjemmekontoret.

Det sier leder i Norsk Eiendom Tone Tellevik Dahl. Hun mener undersøkelsen viser at kontorarbeidsplasser setter en avgjørende ramme for produktivitet og kvalitet på arbeidet.

– Hjemmekontoret er kommet for å bli – kanskje i en eller to dager i uken, men både ledere og medarbeidere medgir at det er en forskjell på arbeid utført hjemme og på kontoret. Likevel ser vi at ledere i mindre grad enn medarbeidere mener hjemmekontor har bidratt til økt effektivitet og kvalitet. Dette handler nok vel så mye om lederes manglende mulighet til den daglige praten og å kjenne aktiviteten på pulsen hver dag, sier hun.

Norsk Eiendoms medlemmer både eier og leier ut kontorlokaler. Tellevik Dahl mener de ikke er bekymret for en fremtid med økt bruk av hjemmekontor.

– Jeg tror medlemmene våre er spent på om kontorlokalene er tilpasset en ny normalsituasjon, sier hun. – Jobbtrivsel og rom for kreativitet og innovasjon får du i mindre grad på et hjemmekontor.

Samtidig mener hun man er nødt til å tenke nytt om hvordan lokalene innredes.

– Fremtiden stiller krav om gode pandemitilpassede lokaler tilpasset en digital hverdag. Da er trolig tiden for store åpne kontorlandskap med 40 til 60 sitteplasser over. Cellekontoret må bli mer fleksibelt, og vi trenger flere rom tilpasset digitale møter.

Viktig arena for kulturbygging

– Med bakgrunn i egne og andres undersøkelser vet vi at det er det faglige og sosiale fellesskapet på jobben som lider mest. Et visst nivå på produktiviteten og egen effektivitet klarer man alltids å opprettholde på hjemmekontoret – det er gjerne lettere å konsentrere seg om kjerneoppgaver der, men det fellesskapet som man trenger, blir det for lite av, sier Maria Hope, Strategisk rådgiver i Entra ASA.

Undersøkelsen viser at flere ledere ikke har klart å følge opp egne ansatte på en tilfredsstillende måte under perioden med hjemmekontor.

Hope er ikke overrasket.

– Vi vet at det krever mer av ledere når ansatte sitter spredt rundt på hjemmekontor, samtidig svekker det tilknytningen som medarbeiderne føler til arbeidsplassen, sier hun.

Fremover forventer hun at mange organisasjoner vil komme til å måtte jobbe hardt for å bygge kultur og nettverk – tilbake på kontoret.

– Kontoret er ikke bare en plass hvor man utfører arbeid, det er også en viktig arena for kulturbygging, sier hun.

Powered by Labrador CMS