Arbeidsliv

LO-advokat mener at staten har tapt nærmere 500 millioner kroner ubetalt arbeidsgiveravgift fra Stendi ettersom Skatt Øst valgte å avslutte en undersøkelse om riktig klassifisering av konsulenter.

LO-advokat mener Stendi har sluppet unna en halv milliard i arbeidsgiveravgift

Omsorgsselskapet Stendi kan ha sluppet unna flere hundre millioner kroner i arbeidsgiveravgift ved å benytte konsulenter. Det mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 avsluttet Skatt Øst undersøkelsene sine av omsorgsselskapet Stendi, som den gang het Aleris Ungplan & Boi.

Skatt Øst fastslo at en rekke av Stendis konsulenter skattemessig skulle regnes som arbeidstakere og ikke oppdragstakere. Dermed skulle Stendi ha betalt arbeidsgiveravgift,

Stendi kan dermed skylde staten et beløp i hundremillionersklassen. Likevel slapp de unna med å betale 17 millioner kroner, skriver Klassekampen.

Skatt Øst valgte imidlertid å avslutte saken ettersom skattemyndighetene mente Stendi ville klassifisere omsorgsarbeiderne riktig fra 2017.

– Jeg synes det er veldig vanskelig å forstå Skatteetatens motivasjon i saken, sier LO-advokat Kjetil Edvardsen til avisen. Han vant nylig en sak i Borgarting lagmannsrett på vegne av 22 av selskapets tidligere oppdragstakere, som ifølge domstolen egentlig skulle ha vært arbeidstakere.

Han mener Stendi sparte 54.648.180 kroner på arbeidsgiveravgift i 2016 alene. Siden Skatteetaten kan gjøre endringer ti år tilbake i tid mener Edvardsen derfor det kan være snakk om en halv milliard kroner. Han mener at Skatteetaten må gjenoppta saken igjen og se om de har behandlet den riktig.

Stendi ønsker ikke å kommentere Edvardsens overslag, og har heller ikke andre kommentarer til saken overfor Klassekampen. Skatteetaten har taushetsplikt i enkeltsaker og kan derfor ikke kommentere saken direkte.

Seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten bekrefter imidlertid på generelt grunnlag at etaten har anledning til å gjenoppta saker som er lagt vekk.

Powered by Labrador CMS