Arbeidsliv

Har du knekt koden for den perfekte stillingen?

Myten om den perfekte sittestillingen

Er du bekymret for de fysiske påkjenningene hjemmekontorstolen har på kroppen? Her får du tips til hvordan du kan variere belastningen gjennom arbeidsdagen.

Publisert Sist oppdatert

Mange av oss har tydd til kjøkkenstolen, sofaen og til og med sengen som arbeidssted etter at vi ble sendt på hjemmekontor.

Etter snart ett år med utprøving av forskjellige sittestillinger, begynner flere av oss å frykte de langvarige skadene en lite optimal sittestilling kan ha for rygg og nakke.

Men er det slik at det finnes en perfekt sittestilling som kan hindre rygg- og nakketrøbbel? Ifølge Norsk Osteopatforbund finnes det mange.

– Det finnes det like mange riktige sittestillinger som det finnes mennesker. Vi går og løper forskjellig, og slik er det med sittestilling også – det finnes ingen fasit, skriver forbundet i et blogginnlegg.

De råder folk til å ikke bruke for mye tid og krefter på å lete etter den «perfekte» sittestillingen for deg. Det krever ofte bare mer energi, noe som kan være med å skape ubehag.

­– Bruk heller den stillingen som føles best og er mest naturlig for deg, og sitt så avslappet som mulig.

Det er gjort mye forskning på dette med sitting, og det finnes ikke en sammenheng mellom sittestilling og plager.

Beveg deg mer

Mange får vondt i ryggen av å sitte i samme stilling en hel arbeidsdag. Osteopatene mener dette kan skyldes andre ting enn selve sittestillingen, som for eksempel inaktivitet eller statisk arbeid.

– Du beveger deg rett og slett for lite, og da kan du oppleve smerter når du sitter. Sittestillingen i seg selv kan være fin den, men kroppen har behov for mer variasjon i løpet av en dag. Og det er nettopp variasjon som er nøkkelen, skriver de i innlegget.

Kroppen tilpasser seg den belastningen det er å sitte i ro, uavhengig av sittestilling, men når kroppen har behov for variasjon sier den i fra, i form av ubehag eller smerter.

– Klarer du å variere arbeidsstillingen i løpet av dagen, kan dette ofte ha en god effekt på eventuelle symptomer.

Tips til hvordan variere belastningen gjennom arbeidsdagen

  • Hent påfyll ofte – fyll vannflasken (eller kaffekoppen) kun halvfull, da må du oftere hente påfyll og du får derfor litt variasjon.

  • Hverdagsaktivitet ved pulten – rull på skuldre, tøy nakken fra side til side og ta fem knebøy ett par ganger gjennom arbeidsdagen. Gå sammen med kollegaene dine, det er hyggeligere.

  • Både stå og sitt ved pulten – flere og flere har fått heve/senke-pult på jobb, og da blir det enklere å variere arbeidsstillingen gjennom dagen. Det anbefales at du veksler mellom å sitte og stå, helst flere ganger.

  • Mange kollegaer inngår avtaler med kollegaer på jobb om å stå så mye og lenge som mulig i løpet av arbeidshverdagen. Det er veldig bra om du får til å stå en del, men husk å sitte også – variasjon er nøkkelen.

  • Gå når du har muligheten – har du mulighet til å gå til og fra jobb? Det får kroppen i gang om morgenen og kan virke avspennende på vei hjem. Dersom det blir for langt, så kan du eventuelt gå av bussen ett eller to stopp før du pleier? Hvis du må kjøre bil til jobben, så kan du jo vurdere å droppe bilen i andre sammenhenger i fritiden? Øk variasjonen og minimer inaktiviteten.

Powered by Labrador CMS