Arbeidsliv

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Nå sliter også de store med å betale regningene

Urovekkende start på det nye året, viser NHOs medlemsundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

NHOs månedlige medlemsundersøkelse ble tatt opp mellom mandag og onsdag denne uken.

− Ikke overraskende viser undersøkelsen at det nye året begynner der det forrige året sluttet, på bakfot, forteller sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Halvparten av de spurte oppgir lavere etterspørsel, og drøyt halvparten har lavere ordrereserver enn på samme tid i fjor. Begge deler er omtrent som i desember.

De store sliter mer enn før

Omtrent hver syvende bedrift sliter fortsatt tungt. Disse har mer enn halvert omsetningen, har problemer med å betale regninger, og frykter konkurs. Nå viser undersøkelsen at også flere av de større bedriftene sliter med å få de økonomiske endene til å møtes. Det er urovekkende, mener Dørum.

− Den vesentligste forskjellen er at det har gått enda én måned med seigpining. Og at søndagens skjenkestopp legger ytterligere stein til byrden for mange av dem, påpeker han.

Andelen bedrifter som har gjennomført oppsigelser fortsetter å sige oppover. Det overrasker heller ikke Dørum.

− Når omsetningen vedvarende er lavere enn normalen, og inntektene ikke matcher beløpene i vinduskonvoluttene, blir permitteringer omgjort til oppsigelser. Bakrusen etter jule- og nyttårsfeiringen illustrerer at det ennå er et stykke vei igjen av maratonen.

Flere permitteres

Den siste innstramningen i smitteverntiltakene gjenfinner vi i permitteringstallene, ifølge Dørum. Da NHO spurte om permitteringer i november hadde 26% permittert, nå svarer 29% at de har permittert, og 33% at de vil permittere. Dette sier dog ikke noe om antallet permitterte.

− Vektet etter årsverk, er om lag 8,3% av de ansatte i våre medlemsbedrifter permitterte. Medio januar venter de at dette har økt til 9,0%. Om økningen er representativ for alle ansatte i privat sektor, tilsvarer dette 12.000 flere permitterte, sier Dørum.

I november og desember ble det til permittert nærmere 20.000 ansatte i NHO-bedriftene.

Foto Et urovekkende trekk ifølge NHO er at også de store bedriftene nå har begynt å få betalingsproblemer. (Kilde:NHOs medlemsundersøkelse, januar 2021)

Noen lyspunkter

Undersøkelsen er ikke fullstendig uten lyspunkter, framhever sjeføkonomen. Det ene er at andelen som oppgir «uendret omsetning» er det høyeste siden mars, noe som samsvarer med en generell bedring i norsk økonomi. Det andre er at andelen som planlegger oppsigelser fortsetter å falle.

− Dette kan skyldes «vektstanga», om at jo flere som er sagt opp, jo færre er det igjen å si opp. Men det avspeiler nok heller at samtidig som noen står i stampe, så er det andre som opplever økende etterspørsel og nå øyner lyset i tunellen «der fremme», når vaksinen blir tilgjengelig for alle. Selv om ingen næringer synes uberørte av krisen, er det betydelige forskjeller i hvor hardt de ulike næringene er rammet, forklarer Øystein Dørum.

Fra NHOs medlemsundersøkelse

  • Halvparten (50%) oppgir lavere etterspørsel siste 4 uker (som i desember.

  • Andel med redusert omsetning går ned, og er den laveste siden august.

  • Det er en stabil andel med stor omsetningssvikt: 14% opplever en omsetningssvikt på mer enn 50%

  • Noe svakere ordreinngang. 54% har lavere ordre enn i for ett år siden.

  • Stabil andel med betalingsvansker (16%), men urovekkende økning for store.

  • Stabil konkursfrykt (14%).

  • Antall oppsigelser siger oppover, antall planlagte oppsigelser avtar.

  • Flere varsler økte permitteringer.

Powered by Labrador CMS