Arbeidsliv

Fallende tillit. Andelen nordmenn som har «svært høy tillit» til norske kjøttprodukter falt fra 25 % i 2020 til 19 % i 2021.

Stopp i grensehandelen bremset kjøttforbruket

Kjøttforbruket per innbygger falt med 2,5 prosent i 2020. Nesten full stopp i grensehandelen er hovedårsaken.

Publisert Sist oppdatert

Forbrukstallene kalt «beregnet reelt forbruk» er en teoretisk omregning fra engrosforbruk, og gir kjøttmengde korrigert for blant annet beininnhold og svinn gjennom verdikjeden, og hos forbruker.

Hvitt kjøtt mest ned

Her er hovedtallene for 2020 fra Animalias årlige rapport «Kjøttets tilstand», målt i kilo per innbygger:

  • Totalt kjøttforbruk: 51,7 kg, ned 2,5 prosent fra 2019

  • Herav rødt kjøtt: 39,9 kg, ned 0,8 prosent

  • Herav hvitt kjøtt: 10,8 kg, ned 8,2 prosent

Beregnet reelt forbruk gjenspeiler forbruket av rent, rått kjøtt og kan brukes til å sammenlikne inntak av rødt kjøtt med kostrådenes anbefaling som rå vare. 39,9 kilo rødt kjøtt tilsvarer 767 gram rått kjøtt per uke per uke, med andre ord litt over de nasjonale kostrådenes anbefaling 500 g tilberedt vare, som tilsvarer 700-750 g rå vare.

Unntaksår

Foto Fagsjef Karianne Spetaas Henriksen i Animalia.

Full stopp i grensehandelen siden pandemiutbruddet i mars 2020, slår betydelig ut i tallene. I 2019 utgjorde grensehandlet kjøtt 3,5 kilo av totalen, i 2020 bare 0,4 kilo. Nedgangen er nesten 90 prosent.

Fagsjef for ernæring i Animalia, Karianne Spetaas Henriksen, forklarer sammenhengen:

– Forbruket av fjørfe har gått ned fordi innenlands salg av fjørfe har holdt seg stabilt. Nedgangen i fjørfe skyldes at reduksjonen i grensehandel ikke er erstattet med tilsvarende salgsøkning i Norge.

Nedgangen for rødt kjøtt er bare 0,8 prosent. Årsaken er at salget av rødt kjøtt nesten kompenserte for den reduserte grensehandelen.

Ifølge Animalia har innenlands salg av rødt og hvitt kjøtt samlet sett aldri vært høyere enn i 2020.

Du skal ha tunga rett i munnen for å lese tallene i rapporten, de er nemlig ikke sammenlignbare over tid. Nytt metodegrunnlag for beregning av matsvinn gjør at 2019-tallene er oppjustert med 1,5 kilo siden offentliggjøringen i fjor. Matsvinnet er altså mindre enn tidligere antatt. De nye beregningene av matsvinn gjelder kun 2019 og 2020, og kan altså ikke sammenliknes direkte med tidligere år.

Neste høst kommer tallene for 2021, også de vil nødvendigvis bli preget av redusert grensehandel.

Knekk i tilliten

Animalia måler årlig også tilliten til kjøttbransjen og norske kjøttprodukter. For 2020 viser tallene at 58 % har «i stor grad» tillit. Utfordringen for bransjen er at andelen med «svært høy tillit» til norske kjøttprodukter har falt fra 25 % i 2020 til 19 % i 2021.

Bransjen utfordres også av holdningen til importerte produkter: Her er andelen som mener norske produkter er tryggere fortsatt høy, men det er signifikant nedgang i alle produktkategorier

På plussiden står selvforsyningsgraden: 48 % mener kjøtt- og eggproduksjonen bør opprettholdes på dagens nivå, og hele 45 % mener den må økes.

Powered by Labrador CMS