Arbeidsliv

Det er ikke bare Google-ansatte som har bevisst at det er mulig å gjøre en god jobb hjemmefra under pandemien.

Teknologigiganter vil tilby hjemmekontorister mindre lønn

Store teknologiselskaper som Microsoft, Google, Facebook og Twitter tilbyr dårligere lønn til ansatte som velger å jobbe fra billigere områder.

Publisert Sist oppdatert

BBC skriver at Google-ansatte i USA som velger å jobbe hjemmefra permanent, kan forvente å få lønnskutt.

Teknologigiganten har utviklet en lønnskalkulator som lar ansatte se effekten av fjernarbeid eller flytte til et annet kontor. Ansatte med lang pendlertid kan få lønnskutt hvis de ikke endrer adressen sin.

Google har foreløpig ingen planer om å implementere disse nye retningslinjene utenfor USA.

Det er ikke bare Google-ansatte som har bevisst at det er mulig å gjøre en god jobb hjemmefra under pandemien.

Flere teknologiselskaper som ønsker sine ansatte tilbake til kontorene, eksperimenterer nå med ulike lønnsstrukturer for ansatte basert på hvor de jobber fra.

Microsoft, Facebook og Twitter har tilbudt sine ansatte mindre lønn dersom de velger å jobbe fra billigere områder. Mindre firmaer som Reddit og Zillow har sagt at de vil betale sine ansatte det samme uansett hvor de jobber fra og at dette styrker mangfoldet i selskapene.

Lønn etter lokasjon

En talsperson fra Google har sagt at deres kompensasjonspakker alltid har blitt kalkulert ut i fra beliggenhet og at de alltid er lønnsledende i markeder basert på hvor en ansatt jobber fra.

– Vår nye lønnskalkulator ble utviklet for å hjelpe ansatte med å ta informerte beslutninger om hvilken lønn de vil få ut i fra hvilken by eller delstat de jobber fra og hvilke konsekvenser det vil ha å jobbe eksternt eller flytte, uttalte talspersonen ifølge BBC.

En Google-ansatt som jobber i Seattle, men som pendler to timer, fortalte Reuters at hen ville bli kuttet ti prosent i lønn for å jobbe permanent hjemmefra.

Google vil ikke endre ansattes lønn dersom de jobber eksternt fra samme by som kontorene deres er lokalisert.

Setter likestillingen tilbake

Advokat Emma Bartlett ved CM Murray, forteller at det vil være demoraliserende å bli betalt mindre for å gjøre samme jobben, fra et arbeidstakersperspektiv.

Fra et arbeidsgiverperspektiv vil et slikt system ha potensiale til å etablere to sysselsettingsnivåer – hvor noen ansatte er forventet å være på kontoret, og noen ikke.

– Hvis folk velger å jobbe hjemmefra for å ta seg av barn, og kvinner fortsetter å ta hovedansvaret i hjemmet, kan dette føre til at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn blir større, sier hun.

Hun legger til at et slikt lønningssystem også kan føre til at arbeidstakere blir behandlet annerledes ut i fra hvor de jobber fra.

Bartlett oppfordrer derfor organisasjoner til å jobbe hardt for å sikre at ansatte ikke blir behandlet annerledes når det gjelder opplæring, forfremmelser, bonuser og tilgang til klienter.

Powered by Labrador CMS