Arbeidsliv

Rapporten, som følger arbeidsmarkedet og lønnsutviklingen fram til mai 2021, viser at de som ble hardest rammet var næringene overnattings- og serveringsvirksomhet.

Unge arbeidstakere i lavlønte yrker ble hardest rammet

Særlig hardt rammet var næringen overnattings- og serveringsvirksomhet, som er næringen med lavest gjennomsnittsalder, utdanningsnivå og lønnsnivå.

Publisert Sist oppdatert

Smitteverntiltakene som ble innført i mars i fjor førte til store endringer på arbeidsmarkedet. Næringene som ble hardest rammet hadde også mange unge arbeidstakere.

En ny rapport fra Statistisk sentralbyrå har sett på konsekvensene av de omfattende smitteverntiltakene som ble innført i mars 2020.

Rapporten, som følger arbeidsmarkedet og lønnsutviklingen fram til mai 2021, viser at de som ble hardest rammet var næringene overnattings- og serveringsvirksomhet, transport og lagring, personlig tjenesteyting, som blant annet omfatter kultur- og fritidsaktiviteter, og forretningsmessig tjenesteyting, der blant annet vakttjenester, reisebyråvirksomhet og arbeidskrafttjenester inngår.

Mange av personene som hadde jobber i disse næringene var ofte i jobber som krevde mindre utdanning, og det var mange unge som hadde disse jobbene.

─ Smitteverntiltakene fra mars i fjor gikk ut over de delene av arbeidsmarkedet der fysisk kontakt mellom mennesker er viktig. De samme næringene vil påvirkes av tiltakene som ble innført for å begrense sosial kontakt nå i desember, sier seniorrådgiver Håkon Grini i SSB.

Ble sendt på hjemmekontor

I tiden etter 12. mars 2020 ble mange utsatt for permitteringer, samtidig som mange også mistet jobb eller fikk redusert arbeidstid.

Andre beholdt jobbene, men mange av disse måtte tilpasse seg hjemmekontor.

Fra mars til mai 2020 falt antall arbeidsforhold (jobber) med nesten 110 000. I samme periode i 2019 var det en vekst, en trend vi også så i 2018, men altså ikke i 2020.

Jobbene som ble borte, etterlot mange personer som arbeidsledige. Samtidig var det mange som kom tilbake i arbeid i løpet av sommeren og høsten, men arbeidsmarkedet var likevel betydelig endret fra årene før.

Særlig hardt rammet var næringen overnattings- og serveringsvirksomhet, som er næringen med lavest gjennomsnittsalder. I tillegg er utdanningsnivået og lønnsnivået i denne næringen lavere enn i mange andre næringer.

Fikk «samme jobb»

Rapporten ser også på utviklingen måned for måned. Tallene viser at etter den første nedstengingen begynte en betydelig opphenting i løpet av sommeren.

Denne positive utviklingen varte til senhøsten 2020, da trenden igjen snudde fremover mot april 2021. Deretter trer tilsynelatende en forbedring igjen inn.

─ Mange som havnet utenfor arbeidslivet grunnet for eksempel permittering kom tilbake til de samme jobbene etter hvert.

– Andre endte som arbeidssøkere over lengre tid eller fant jobber i andre næringer. Mange av de som var i «samme jobb» fikk midlertidig redusert sin arbeidstid i 2020, forteller Grini.

Powered by Labrador CMS