Arbeidsliv

Charlotte Hageberg, leder for rekruttering i Jefferson Wells.

1 av 4 stillinger rekrutteres til det grønne skiftet

I fjor opplevde rekrutteringsselskapet at 25 prosent av stillingene de søkte etter, gjaldt det grønne skiftet. – Det er bare starten, sier Charlotte Hageberg, leder for rekruttering i Jefferson Wells.

Publisert Sist oppdatert

Med pandemien i bakteppe, har flere arbeidstakere gjennom jula og nyttår grublet og vurdert hva de skal gjøre videre og om tiden er inne for å skifte jobb.

– Folk vil prøve noe nytt og arbeidstakere har blitt mer beviste på å ha en balanse mellom jobb og fritid som følge av nesten to år med hjemmekontor, sier Charlotte Hageberg, leder for rekruttering i Norge i Jefferson Wells.

Hun tror ikke det er pengene som jager folk i like stor grad som før. Nå handler det om innholdet i jobbene og det å kunne ha en balanse mellom jobb og fritid.

– Det er kompetanse og teknologi som er i førersete. Folk er nødt til å være med på denne store omstillingen som skjer i arbeidslivet. Utdanning er livslang læring. Hvis du tenker at du er ferdig når du har tatt en mastergrad, må du tenke om igjen. Du har så vidt begynt.

Hageberg mener at vi må utdanne barna våre i fag som ikke finnes i dag for å løse problemer som vi ikke vet om ved bruk av teknologi som ikke er utviklet enda.

– Vi må være relevante og holde oss oppdaterte og hele tiden få ny kompetanse for å gjøre oss attraktive for arbeidslivet.

Ikke gode muligheter for etterutdanning

– Er det norske arbeidslivet lagt opp på en måte som støtter opp under livslang læring?

Nei, det vil jeg ikke påstå. Jeg opplever ikke at det er det enda. Hele markedet – både arbeidsgivere og arbeidstakere ser at de er nødt til å drive med etter- og videreutdanning for å tiltrekke seg de flinkeste og mest kompetente folkene.

Bedrifter er ifølge henne nødt til å tilrettelegge for utvikling av ansatte for at folk skal bli værende i bedriften.

– Når man starter i ny jobb er lønn viktig, men for å beholde ansatte, er man nødt til å tilføre arbeidstakerne kompetanse og læring og gjøre oppgavene deres interessante. Da er faglig påfyll, videreutdanning og etterutdanning alfa omega.

Det er det første folk spør etter når de er på intervju hos Jefferson Wells er hva mulighetene deres videre i det aktuelle selskapet er. Spesielt de unge og nyutdannede er svært beviste på dette.

– Det er ikke det første 50-åringene spør om. Lønn er viktig, men kompetanse og videreutdanning og balanse i livet, er knallviktig.

Folk har brukt de siste to årene på å innse hva som egentlig er viktig for dem. De har fått øynene opp for hvor mye de har gått glipp av og tid brukt på jobben.

– Verdien av å følge opp venner og familie har blitt forsterket. Jeg tror utrolig mange har tenkt over hva de vil gjøre når de er tilbake til normalen igjen.

Eksplosiv utvikling

Vanligvis er januar den måneden flest stillingsannonser blir lagt ut. På grunn av pandemien ville ikke folk skifte jobb i overgangen til 2021.

– Folk var usikre på hva som ville skje videre. I fjor var det om å gjøre å holde fast ved jobben sin. Opplevde ingen en stor boom i fjor januar.

I år har derimot antall stillingsannonser skutt i været.

– Det er en eksplosiv utvikling som har skjedd i år og vi har mye flere stillinger enn tidligere. Nå ser folk at ting snur og pandemien begynner å roe seg ned. Vi opplever en dobbel-effekt i år.

Arbeidsgivere kommer stort sett til Jefferson Wells når de sliter med å finne riktig kompetanse selv. En god del har prøvd å søke etter folk uten at det nytter.

– Det er tyngre å finne folk i dag, spesielt innenfor IT og teknologi og det grønne skiftet. I fjor var 25 prosent av stillingene vi hadde innenfor det grønne skiftet og da hadde det bare så vidt begynt å røre på seg.

Hun mener utfordringen for mange arbeidsgivere i dag er at de ikke helt vet hva de trenger. Det er mye nytt, mye teknologi og ting går fort.

– Vi må hjelpe dem med å tydelig definere hva de faktisk trenger. Hva skal de lete etter og hvor skal de lete. Vi må søke til utlandet for å få den kompetansen vi trenger. Innenfor IT kan folk bo hvor de vil, men innenfor det grønne skifte må folk flytte på seg.

Kampen om talentene

Rekrutteringssjefen mener arbeidsgivere er nødt til å være mer fleksible i måten de styrer arbeidsplassen på.

– Teknologien går fort og det gjør oss også mer fleksible. Arbeidsgivere som krever at ansatte skal tilbake på kontoret fem dager i uken, tror jeg kommer til å tape.

I Norge har vi en tillitsbasert kultur og vi styrer etter klare mål som vi må levere på. Men det er ikke alle arbeidsgivere som er like åpne for forandringer og som mener at alle skal sitte på kontoret hele tiden.

– Da sliter de med å få tak i folk. Arbeidstakere spør om arbeidstidsordninger, hvordan fleksibiliteten er og hvordan arbeidsgiver tenker om hjemmekontor. Det viser seg at ansatte er kjempeproduktive på hjemmekontor. Derfor er det viktig at arbeidsgivere er flinke til å ta vare på sine ansatte.

Powered by Labrador CMS