Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det mulig for meg å få permisjon mens jeg utdanner meg videre?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Rett ut av videregående tok jeg en spesialistutdannelse, og helt siden jeg ble ferdig med studiene har jeg jobbet innenfor dette fagfeltet.

Jeg trives godt med jobben min, men i det siste har jeg følt et behov for å utvide horisonten og bygge på kompetansen min. Jeg har derfor vurdert å ta noe mer utdanning.

Er det mulig for meg å få permisjon mens jeg utdanner meg videre?

Svar: En arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i minst tre år, og to av disse har vært for den ansattes nåværende arbeidsgiver, har rett på permisjon fra arbeidet for videre utdanning. Dette fremgår av arbeidsmiljøloven § 12-11.

Bestemmelsen oppstiller altså et visst krav til arbeidstakeren tilknytning, både til arbeidslivet og til sin arbeidsgiver. Dette er et helt bevisst valg, da permisjonsretten skal bidra til supplering av kompetanse, og ikke som et alternativt studieløp.

Det er en forutsetning for permisjonsrett at utdanningen er yrkesrelevant. Det kreves imidlertid ikke at den skal være rettet mot den jobben eller det feltet arbeidstakeren jobber i nå. All arbeidsmarkedsrelevant utdanning omfattes.

Det er også noen flere begrensinger i permisjonsretten. Det følger av arbeidsmiljøloven § 12-11 (2) at permisjonsretten kan begrenses dersom det er "til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer."

Med andre ord kan arbeidsgiver nekte permisjon selv om øvrige vilkår er oppfylt. Denne adgangen er imidlertid snever. Unntaket kan bare brukes dersom det reelt sett er uforsvarlig for arbeidsgiver å innvilge permisjonen. Så lenge du skriftlig varsler arbeidsgiver om ønsket ditt i god tid, vil dette sjelden være en hindring.

Arbeidsmiljøloven § 12-11 (3) setter også en begrensning på permisjonshyppigheten. Det følger av bestemmelsen at arbeidstaker ikke får krav på ny utdanningspermisjon før det har gått minst "ett år siden den foregående permisjon tok til", og "dobbel så lang tid som den foregående permisjonen varte." Det er likevel ikke noe i veien for at arbeidsgiver samtykker til en større hyppighet enn det loven gir krav på.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS