Arbeidsliv

Andelen mottakere av arbeidsavklaringspenger fra Nav er den høyeste siden 2018.

Flere mottar arbeidsavklaringspenger fra Nav

Antall mottakere av arbeidsavklaringspenger fra Nav økte med drøyt 8.000 i fjor. Koronapandemien er hovedforklaring på økningen.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en Nav-ytelse som gir inntektssikring til personer som trenger hjelp på grunn av sykdom eller skade, samtidig som man avklarer mulighetene for å beholde eller komme i jobb.

Ved utgangen av desember 2021 mottok 132.600 personer arbeidsavklaringspenger. I løpet av 2021 økte antallet med nær 8.200 personer.

3,8 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år var mottakere av AAP ved utgangen av fjoråret. Andelen var uforandret fra forrige kvartal, men på det høyeste nivået siden 2018.

– Økningen i antall mottakere skyldes i hovedsak koronapandemien, ved at flere har fått forlenget sin periode med AAP blant annet som følge av utsatt behandling og arbeidsutprøving, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

– Etter hvert som arbeidsmarkedet bedrer seg og smitteverntiltakene avtar, forventer vi at vi både vil få færre nye mottakere av AAP, og at flere vil bli avklart enten til jobb eller uføretrygd, sier Holte.

Størst økning blant eldre og kvinner

I løpet av fjerde kvartal 2021 økte antall AAP-mottakere i alle aldersgrupper bortsett fra dem under 25 år, hvor det er en svak reduksjon. Størst relativ økning er det for dem i aldersgruppen 60 og eldre.

Ved utgangen av 2021 var det rundt 78.300 kvinner og 54.300 menn som mottok AAP. Det var en marginal økning blant menn på rundt 200 personer siste kvartal, mens økningen blant kvinner var på 1.300. Dette tilsvarer en økning på 0,3 prosent for menn, mens økningen blant kvinner er på hele 1,7 prosent.

Det er en klar tendens til at økningen er større blant kvinner i aldersgruppen 60 og eldre, mens for dem under 25 er reduksjonen for det meste blant menn.

2 av 5 har en psykisk lidelse

Ved utgangen av 2021 var over 56.400 AAP-mottakere registrert med en psykisk lidelse, mens nær 39.500 var registrert med en muskel- og skjelettlidelse. Disse diagnosene utgjør det store flertallet av personer med AAP, med hhv. 43 og 30 prosent av alle mottakere.

Det er særlig blant de yngste aldersgruppene at andelen med psykiske lidelser er høy, mens andelen med muskel- og skjelettlidelser øker med alderen.

Andelen med innvandrerbakgrunn øker

Antall innvandrere som mottar AAP øker, og i desember 2021 hadde over 1 av 5 mottakere innvandrerbakgrunn. Det er aldersgruppen 40-49 år som har høyest andel, hvor 30 prosent av mottakerne har innvandrerbakgrunn.

Rundt 45 prosent av innvandrere som mottar AAP har opprinnelse i Europa, mens 35 prosent har opprinnelse i Asia og 12 prosent i Afrika.

– Det er grunn til å anta at en del av denne utviklingen henger sammen med situasjonen i arbeidsmarkedet. Pandemien og smitteverntiltakene har rammet deler av næringslivet hardt. Mange bedrifter har måttet permittere, og en del av de næringene som er hardest rammet, som overnatting, servering og transport, har mange ansatte med innvandrerbakgrunn, sier Hans-Christian Holte.

Powered by Labrador CMS