Arbeidsliv

To vikarbyråer er suspendert etter at det er avdekket at sykepleiervikarer ikke har fått riktig overtidsbetaling.

Helse Vest suspenderer vikarbyråer etter kontraktsbrudd

To vikarbyråer suspenderes midlertidig etter mangelfull utbetaling av overtidstillegg til sykepleiervikarer. Et klart kontraktsbrudd, fastslår Helse Vest.

Publisert Sist oppdatert

Norske sykehus følger et likebehandlingsprinsippet som sier at innleide vikarer skal ha har samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte. Nå har helseforetakenes egen revisjon avdekket brudd på dette prinsippet hos flere vikarbyråer.

Revisjonen har kontrollert seks utenlandske vikarbyråer som har nasjonale rammeavtaler for sykepleiertjenester, og har avdekket alvorlige kontraktsbrudd hos to av disse. De alvorlige funnene var blant annet at sykepleiervikarer ikke har fått riktig overtidsbetaling.

– Det er et klart kontraktsbrudd, og er også et brudd på arbeidsmiljøloven, særlig likebehandlingsprinsippet. Leverandørene er derfor midlertidig suspendert fra kontrakten, sier Hilde Brit Christiansen, leder for den nasjonale styringsgruppen for vikaranskaffelser, og direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest RHF.

– Vi krever nå at de etterbetaler det vikarene har hatt krav på, og at de bedrer sine rutiner for å hindre lignende avtalebrudd i fremtiden. Det er gitt en måneds frist for å rette opp, sier Christiansen i en pressemelding.

Innkalles til møte

Alle vikarbyråene i avtalen kalles nå inn til et felles møte og må innen 48 timer bekrefte at de etterlever likebehandlingsprinsippet, forteller Helse Vest.

– At vi avdekker slike brudd viser at det er viktig at vi gjennomfører revisjoner blant alle leverandører. Her ser vi at rutinene og systemet vårt fungerer. Poenget med avtalerevisjoner er å sikre at avtalevilkårene etterleves og at vikarene blir ivaretatt, likebehandles og får det de har krav på, understreker Harald I. Johnsen, divisjonsdirektør i Sykehusinnkjøp HF, divisjon nasjonale tjenester.

Strenge krav til vikarbyråene

For å sikre at det brukes seriøse aktører, stiller Sykehusinnkjøp sammen med de fire regionale helseforetakene svært strenge krav til leverandører under anskaffelser, påpeker Helse Vest.

Blant annet gjennomføres det en forhåndsrevisjon av alle tilbydere før de får delta i anbudskonkurransen, for å sikre at det er seriøse aktører som deltar. I tillegg følges det opp med revisjoner gjennom kontraktsperioden, med sanksjonsmuligheter dersom det avdekkes brudd.

– Utgangspunktet vårt er at vi skal ha flest mulig faste ansatte medarbeidere som dekker mest mulig av behovene sykehusene har. Samtidig er det et behov for vikarer, særlig i forbindelse med ferieperioder og akutte behov. Under pandemiperioden har vikarbyråene bidratt med viktig faglig kapasitet for å bidra i krevende perioder, sier Hilde Brit Christiansen.

– Det er derfor viktig at vi gjennomfører profesjonelle anskaffelser av vikartjenester. Selv om det er avdekket alvorlige kontraktsbrudd nå, er det store flertallet av leverandørene kompetente og seriøse aktører, som tilbyr sine medarbeidere gode og ryddige vilkår. Denne revisjonen viser at kontrollrutinene våre fungerer, og at vi klarer å avdekke regelbruddene dersom det skjer, sier hun.

Stor aktør

Selskapene som er midleritid suspendert, er Powercare A/S og Läkarleasing Sverige AB.

Powercare A/S er en av de største leverandørene av vikarer på norske sykehus, som i løpet av avtaleperioden fra oktober 2019 har levert rundt 450.000 vikartimer. Dette utgjør om lag 46 prosent av vikarbruken i helseforetakene. Rundt tre prosent av disse timene er overtidstimer, hvor det er avdekket brudd.

Selskapet har levert kompetente og dyktige vikarer som har utført viktige oppdrag i sykehusene, understreker Helse Vest.

Läkarleasing Sverige AB er en mindre leverandør som har levert rundt 45.500 vikartimer hittil i avtaleperioden. I denne perioden står Läkarleasing for om lag 4,6 prosent av alle leverte vikartimer til helseforetakene. Timene hvor det er gjort alvorlige funn, utgjør 19 prosent av de totale timene Läkarleasing har levert.

Powered by Labrador CMS