Ledelse

Bankmannen Bentestuen tar over lederansvaret for Rema 1000 Norge.

– Overraskende og rart

Reaksjonene i dagligvarebransjen er blandet etter at Ole Robert Reitan ga fra seg lederansvaret for Rema 1000 Norge.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag ble dagligvarebransjen tatt på senga av nyheten om at Rema 1000 får ny norgessjef.

I den første børsmeldingen som ble sendt ut, ble det gitt inntrykk av at bankmannen Trond Bentestuen i DNB skulle overta for Ole Robert Reitan. Det ble imidlertid snart klart Bentestuen går inn som adm. direktør i Rema 1000 Norge, mens Reitan selv skal fortsette som adm. direktør i Rema 1000 AS, som i tillegg omfatter Danmark. Også Danmark har en egen landssjef.

Bentestuen er i dag konserndirektør for Wealth Management & Insurance i DNB, og har tidligere ledet Personmarked samt Marked, Kommunikasjon og eBusiness samme sted.

– For meg er det litt vemodig og jeg er litt ambivalent, sier Reitan i en video han har lagt ut på egen Facebook-side.

I det legger han at mange av oppgavene han til nå har hatt skal overtas av noen andre. Selv skal han konsentrere seg «om å være en god eier og god konseptleder for Rema 1000 både i Norge og i Danmark», sier han i videoen.

– Nå som vi nærmer oss 1000 butikker i begge land, og 18.000 medarbeidere fra industri og distribusjon til butikk, trenger vi gode og erfarne folk som Trond til å hjelpe oss å utvikle REMA 1000 videre i Norge, skriver Reitan.

– Rart å gi fra seg Norgesansvaret

I bransjen er reaksjonene blandet.

Enkelte er overrasket over at det i det hele tatt skjer, andre er overrasket over direktørvalget.

Avisa Dagligvarehandelen har vært i kontakt med bransjefolk som tidligere har jobbet med Bentestuen, og de gir ham de beste skussmål.

– Jeg tror han passer veldig godt i Rema, sier én.

– En veldig dyktig kar, mener en annen, som imidlertid påpeker at han kanskje ikke har den mest opplagte bakgrunnen for å tre inn i rollen som norgessjef i Rema 1000.

Det er detaljhandelsekspert Odd Gisholt enig i.

– Det er stor forskjell på å drive bank og dagligvarehandel. Nå skal han forholde seg til dagligvarer, leverandører, engros og franchisetagere, det er en helt annen verden. Det blir spennende å se hvordan han håndterer den omstillingen, sier Gisholt.

Han synes Ole Robert Reitans grep er overraskende, og som spør seg om det ligger noe mer bak.

– Rema 1000 Norge er selve hjertet i hele Reitan-systemet. Danmark, convenience og finans er viktige de også, men ingenting er viktigere enn Rema Norge. Å gi fra seg norgesansvaret... Jeg synes det er rart.

– Hvor mye makt får Bentestuen i Rema?

– Det gjenstår å se. Tøffe-Tom (Tom Kristiansen, red. anm.) som hadde denne rollen sist, var veldig flink. Men siden den gang har Ole Robert utviklet seg mye, han har profilert seg selv og har stått for en mer aggressiv kurs i Rema enn før. Jeg tror ikke det er like lett å gripe makt i Rema nå som det var den gang Tom Kristiansen var norgessjef, sier Gisholt.

– Hvilke utfordringer får Trond Bentestuen ellers?

– Han må ta tak i at det fremdeles er mange franchisere som ikke tjener penger. Kjøpmennene måtte ta smellen ved omdømme- og markedsandelstap i forbindelse med bestevennstrategien, og mange er utålmodige. Samtidig blir konkurransen bare tøffere. Kiwi er i godt driv, og Coop omprofilerer 100 butikker til Extra. Særlig det siste blir en voldsom utfordring, mener Gisholt.

Endringer i DNB

Overgangen betyr også endringer i DNBs konsernledelse.

Håkon Hansen, som i dag leder DNB Private Banking, konstitueres i stillingen som konserndirektør for Wealth Management & Insurance, med effekt fra mandag 11. juni 2018, opplyser DNB i børsmeldingen.

Powered by Labrador CMS