Samfunn

Direktør Harald Gjein er innkalt til landbruksminister Olaug Bollestad etter Mattilsynets rapportblunder mot en pelsdyrbonde i Rogaland.

Mattilsynet må gjenopprette tilliten

Landbruksminister Olaug Bollestad blir den første som får vite hvordan.

Publisert Sist oppdatert

I 2025 legges pelsdyrnæringen ned for godt i Norge. Mens Stortinget nå diskuterer størrelsen på kompensjonsordningen for pelsdyrnæringen, etterforsker Sør-Vest politidistrikt Mattilsynet.

Årsaken er avsløringene i Stavanger Aftenblad og NRK om en rapport fra Mattilsynet i 2018. Den var full av feil om en minkfarm med 9.600 dyr i Sandnes i Rogaland.

Først meldte tilsynet om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av farmen. Rapporten ble skrevet av en seksjonssjef som ikke var med på inspeksjonen. Mattilsynet har på det sterkeste beklaget og viser til at feilen oppsto på grunn av «for dårlig kvalitetssikring, rutiner og for dårlig overlevering av informasjon».

Mattilsynet har beklaget på det sterkeste og sendt ny rapport til minkbonden.

Må møte hos ministeren

Det holder ikke for landbruksminister Olaug Bollestad.

– Jeg vil be om et snarlig møte med Mattilsynets ledelse. Jeg ser kjempealvorlig på dette, fordi vi er helt avhengig av å ha tillit til Mattilsynet, sier Bollestad til NTB.

Foto Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) vil ta opp en feilaktig rapport om en minkfarm i Rogaland med Mattilsynets ledelse. Foto: NTB scanpix

Departementet opplyser til Dagens Perspektiv at dato for møtet ikke er fastsatt.

Avhengig av tillit

– Vi må kunne ha tillit til at det som kommer fram, har troverdighet, fremholder Bollestad.

– Hvordan skal Mattilsynet gjenopprette tilliten?

Direktør Harald Gjein er på reise og vi får dette svaret fra pressevakten i Mattilsynet:

– Svaret på det spørsmålet skal vi gi til statsråden først.

Først henlagt

Anmeldelsen mot Mattilsynet ble henlagt av politiet i februar.

Politiinspektør Sigve Espeland i Sørvest politidistrikt opplyser imidlertid til Stavanger Aftenblad at politiet nå har endret mening i saken og kontaktet statsadvokaten og opplyst at de vil etterforske likevel.

– Mattilsynet er et kontrollorgan som folk skal ha tillit til. Det er viktig å finne ut hva som gikk galt og hva feilen kom av i et forebyggende perspektiv, sier Espeland.

Krangler om kompensasjon

Saken kommer samtidig med at pelsdyrnæringen er under sterkt press, siden de fire regjeringspartiene er enige om at den skal avvikles innen 1. februar 2025.

Regjeringens stortingsmelding om avviklingen av næringen er nå til behandling i næringskomiteen på Stortinget. De fire regjeringspartiene har fått beskjed av flere av sine egne fylkeslag om å sørge for «full erstatning» til pelsdyrbøndene.

I dag ble det klart at næringskomiteen endelige innstilling blir utsatt fra 28. mai til 4. juni, dagen før Stortinget avgjør saken.

Sør-Vest politidistrikt opplyser for øvrig at etterforskningen av Mattilsynet ikke vil være klar innen Stortinget konkluderer pelsdyrnæringens fremtid.

Powered by Labrador CMS