Arbeidsliv

Vil samle alle CV-er i offentlig «Min Kompetanse»-portal

Initiativtakere i staten ønsker å lage et nettsted for alt du har av kompetansepapirer.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 ble to tidligere dommerfullmektiger plutselig avslørt som CV-juksere.

De to var egentlig ansatt syv år før, men det var først i 2017 at noen i Domstolsadministrasjonen kom på å sjekke om det som stod i CVene faktisk stemte.

Dette kan være både tidkrevende og dyrt.

Vendepunktet var den nyopprettede tjenesten Vitnemålsportalen. Etter seks år med planlegging hadde Norge endelig fått en offentlig oversikt av alle vitnemål fra høyere utdanning tatt i Norge. Har du selv tatt studiepoeng ved en norsk institusjon for høyere utdanning de siste 30 årene, ligger også oversikten over dine karakterer og grader her.

I portalen gikk det frem at de to hadde oppgitt bedre karakterer enn de faktisk hadde fått på eksamen.

De to er ikke lenger dommere. Men Vitnemålsportalen hadde fått sitt gjennombrudd.

Målet med portalen er å skape en tjeneste som bedrifter og offenlige etater kan stole på. Brukerne, altså deg og meg, kan selv bestemme hvem som skal få innsyn og hva de skal få innsyn i.

Ifølge Unit blir tjenesten svært mye brukt, både av arbeidssøkere, arbeidsgivere og lærestedene.

Men portalen har noen svakheter. Til nå har den ikke vitnemål fra videregående skoler og heller ikke fra fagskoler. Dessuten har den ikke resultater fra utdanninger som er fullført i utlandet.

Min kompetanse

Dette er det flere som ønsker å gjøre noe med.

Initiativtakere i Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyre utdanning og forskning (UNIT) har sammen med andre offentlige aktører i sektoren og tilbydere av etter- og videreutdanning dannet en faggruppe som har tenkt ut portalen «Min kompetanse».

Bakgrunnen er at kompetanse og foredling av kompetanse bare blir viktigere og viktigere.

Mange har etter hvert tatt lange utdannelser med flere kurs og sertifiseringer hos ulike læresteder. Til slutt er det vanskelig å selv ha stålkontroll på det hele.

Å dele den informasjon med andre på en måte som tar hensyn både til datasikkerhet og personvern er heller ikke optimalt i dag - hvor man ofte er hengitt til å laste opp vedlegg i pdf eller sende lange og usikre eposter.

Mange virksomheter bruker etter hvert betydelige ressurser på å forsøke å luke ut falske CVer.

Slik Unit ser det for seg, kan Min kompetanse også brukes av arbeidsgivere til å registrere kompetanse for egne ansatte. Informasjon fra NOKUT om vedtak om godkjenning av utenlandsk utdanning kan tas inn. Det samme kan ansettelseshistorikk fra AA-registeret ved NAV.

Kan spare 100 millioner i året

Det kan bli en enorm oversikt. Ifølge faggruppen ble det bare i 2016 produsert over 85.000 karakterutskrifter ved norske universitetets og høgskoler. Dette ble tidligere signert og sendt ut på papir.

Et regnestykke anslår de årlige innsparingen en slik løsning kan bidra til. Faggruppen har utgangspunkt i at 23 prosent av Norges 2,7 millioner sysselsatte bytter jobb årlig.

Videre antar de at den totale jobben med CVen for både utsender, mottaker og arbeidsgiver, er 200 kroner per stykk.

Dersom portalen brukes av alle, vil den da gi en årlig innsparelse på 100 millioner hvert år.

Noen forutsetninger

Som med de fleste større IT-drømmer, er det lettere sagt enn gjort. Foreløpig er det ikke satt av midler til prosjektet.

Faggruppen peker på at en utvidelse til mange kilder vil være tidkrevende, og enkelte tekniske tilpasninger må også gjøres. Men hvis en lykkes med avklare et par organisatoriske og juridiske spørsmål, bør det være gjennomførbart.

NHO var i sin tid en av fødselshjelperne for Vitnemålsportalen.

Politikkdirektør Mari Sundli Tveit mener den er et veldig flott eksempel på digitalisering og effektivisering i offentlig sektor.

Foto Politikkdirektør i NHO Mari Sundli Tveit er positiv til utvidelse. Foto: NHO.

– Dette er vi positive til. At vi kan ta tidstyver ved å digitalisere alle vitnemål er bra for UH-sektoren, for våre bedrifter og for jobbsøkerne. Den innsatsen man har lagt i å få opp dette er god bruk av offentlige midler. Vitnemålsportalen har også vunnet flere priser. At det nå er planer om å utvide den synes jeg er positivt, sier hun.

Hun påpeker at nytten vil øke med bruken.

– En utvidelse kan i tillegg til å vise frem resultater fra alle utdanningsnivåer i Norge, også vise frem godkjenningsvedtak fra NOKUT og andre offentlige etetar, inkl sertifiseringer. Slik vil databasen bli enda mer effektiv og nyttig for alle.

Vil ikke love noe

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Rebekka Borsch svarer på vegne av regjeringen.

– Digitalisering er en av hovedsatsingene til regjeringen, og noe flere av direktoratene og etatene i sektoren vår jobber godt med. Nå nylig leverte en arbeidsgruppe, bestående av direktoratene i kunnskapssektoren, forslag til hvordan de kan jobbe tettere sammen for å gi bedre brukeropplevelser. Blant forslagene de kom med er tjenesten "Min kompetanse" der du kan finne informasjon om utdanning og sertifisering på ett sted. Dette er noe vi skal se nærmere på sammen med digitaliseringsministeren, men hva som får penger eller ikke må vi komme tilbake til i senere budsjettprosesser.

Powered by Labrador CMS