Arbeidsliv

I og med at korona smitter gjennom aerosoler, er det ikke bare å vaske hender, holde avstand og bruke maske. Da er selve ventilasjonssystemet også viktig.

– Gir håp til at flere kan samles

En ny studie understreker viktigheten av riktig bruk av munnbind - noe som kan gjøre det mulig for flere elever, ansatte og eldre på sykehjem å samles uten fare for smitte.

Publisert Sist oppdatert

En tre uker gammel studie har forsket på bruk av munnbind og tatt utgangspunktet i to samlingssteder – et klasserom og et rom på aldershjem.

Har man mekanisk ventilasjon, ikke bruker maske og det er 20 elever i et klasserom, er det mulighet for å være der i syv timer uten at det er store fare for smitte. Hvis man derimot bruker maske, økes tiden man ikke er i risikosonen til 3,5 dager.

På et aldershjem er brukerne mer mottakelige for smitte og har mye dårligere immunforsvar. Hvis det befinner seg tre personer i rommet uten maske, vil det være utrygt etter omtrent 20 minutter. Hvis man derimot har maske, økes tiden det er utrygt til 40 minutter.

– Denne forskningen viser hvor mye bruk av ansiktsmaske har å si. Den viser også hvor lang tid man kan være i et rom med en gitt type alder og mengden på folk for å unngå smittefare, sier forskningsdirektør i Stami Stein Knardahl.

Høyere sykefravær og økt smittefare

Stami gjennomførte en egen undersøkelse med 6328 arbeidstakere fra 97 virksomheter på slutten av 2019.

Forskerne konkluderte med at de som satt i delte kontorer hadde 18 prosent økt risiko for langvarig sykemelding fra lege og at de som satt i kontorlandskap hadde 12 prosent økt risiko for langvarig sykemelding fra lege.

En britisk studie fant at hvis man vaksinerte 10 prosent flere mot influensa, fikk man et 10 prosent fall i sykefraværet i helsevesenet.

– Dråpesmitte er det første man tenker på når det gjelder smitte i kontorlokaler. Viruset spres gjennom det vi puster ut når vi hoster eller snakker. Noen dråper er store og faller rett ned, andre farer litt lenger, forklarer Knardahl.

Helsemyndighetene gikk tidlig i pandemien ut og sa at koronaviruset falt ned innenfor to meter – derav krav om tometers-regelen.

– For meg er det merkelig at myndighetene var skråsikre på dette i begynnelsen, før man hadde undersøkt nærmere. Vi vet nemlig at små dråper kan holde seg svevende i luften lenge, sier han.

Etter sommeren i fjor kom det flere studier som pekte på at man også må være obs på svevende smitte, også kalt aerosoler. Viruset er ikke lenger smittsomt hvis det kommer i for små dråper og tørker ut.

– Meslinger vet vi spres med aerosoler. 80 og 90 prosent av befolkningen må vaksineres for at man skal ha en generell beskyttelse mot meslinger.

Mutasjonene vi har sett i koronaviruset holder seg i større grad smittsomme ved at de er å finne i aerosoler og er derfor mer smittsomme enn før.

– Faren nå er at hvis vi ikke får vaksinert mange nok mot korona, at det vil utvikles en mutasjon som både er mye mer smittsom og mye farligere, sier Knardahl.

Munnbind tar ikke de små dråpene

Norske myndighetene var i starten av pandemien veldig tilbakeholdne og negative til bruk av munnbind i startfasen.

– De forklarte ikke poenget med munnbind før ut på sommeren. Poenget med munnbind er at det ikke beskytter den som har det på, men det beskytter andre, sier Knardahl.

Munnbindet samler opp de store dråpene, mens noen aerosoler vil komme seg ut. Hvis munnbindet bæres helt korrekt samles mellom 80 til 90 prosent av dråpene med smitte opp.

– I og med at korona smitter gjennom aerosoler, er det ikke bare å vaske hender, holde avstand og bruke maske. Da er selve ventilasjonssystemet også viktig, sier han.

Sannsynligheten for å møte en smittebærer øker med antall personer man møter, forflytting mellom soner og ventilasjonssystem. Avstand til andre har også noe å si.

– Tiden i nærheten av smittebærer er kanskje noe mange glemmer. Det er mer kritisk dersom man sitter ved siden av hverandre å jobber enn om man møter hverandre på gangen, sier Knardahl.

Omkring en person som er smittet vil det være en sky av aerosoler med viruset. Jo lenger du er nær personen, er sannsynligheten større for å bli smittet selv. På kontaktflater i stål kan smitten ligge i tre dager.

– Munnbind er en av de viktigste faktorene for å begrense smitte.

Hva skal man gjøre med de som ikke vil ta vaksine?

– Ledere skal kunne påby de som nekter å vaksinere seg å bruke munnbind. Jeg syns det virker rimelig at de som nekter å ta vaksine, må bruke munnbind på jobben.

Powered by Labrador CMS