Spør juristene: Lønnsøkning

Lønnsøkning til syke arbeidstakere?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Kan vi unnlate å gi lønnsøkning til arbeidstakere med mye sykefravær?

Daglig leder

Svar: Utgangspunktet er at arbeidsgiver i kraft av sin styringsrett selv fastsetter hvilke kriterier som skal danne grunnlaget for lønnsjusteringer. Det ligger også innenfor styringsretten å fastsette hvorvidt lønnsøkning i det hele tatt skal gis. Dette innebærer at ingen som utgangspunkt har krav på lønnsøkning.

Unntak fra arbeidsgivers styringsrett kan likevel foreligge dersom det finnes begrensninger i avtale mellom partene, lov eller alminnelige saklighetsnormer.

Hva gjelder sykefravær som kriterium for lønnsfastsettelse og lønnsjustering møter man på en begrensning her i lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven). Denne loven gjelder også for private aktører i arbeidslivet, og fastsetter et forbud for å diskriminere på grunn av nedsatt funksjonsevne bl.a. ved lønnsfastsettelse og lønnsjustering. Forbudet inntrer der det foreligger en forskjellsbehandling av arbeidstakere, hvor noen får lønnsøkning, mens andre ikke får lønnsøkning under henvisning til sykefravær.

Unntak fra dette forbudet foreligger likevel dersom forskjellsbehandlingen har et saklig formål, er nødvendig for å oppnå dette formålet, og at det er et rimelig forhold mellom det man ønsker å oppnå og hvor inngripende forskjellsbehandlingen er for den eller de som stilles dårligere.

Det vil være problematisk å definere et formål i denne sammenheng som vil anses å være saklig i lovens forstand. En kunne for eksempel tenke seg at avslag på lønnsøkning i lønnsforhandlinger skal fungere som et incentiv for å redusere sykefravær i bedriften. Kanskje vil dette være et saklig formål. Uansett vil lønnsfastsettelsen her reise et problem hva gjelder hvorvidt tiltaket er nødvendig for å oppnå formålet og at det må være et rimelig forhold mellom formålet og hvor inngripende forskjellsbehandlingen er. At sykefravær generelt kan være et argument for forskjellsbehandling ved lønnsfastsettelse og lønnsjustering, må derfor svares benektende.

En kan likevel tenke seg at lønnsøkning fastsettes ut fra prestasjoner og resultater, og dette støter i prinsippet ikke an mot diskrimineringslovgivningen.

SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

Powered by Labrador CMS