Ledelse

Starte opp i utlandet? Internasjonal allianse ­hjelper grundere

Lederverktøy: Bedrifter som ønsker å etablere seg i utlandet trenger ofte både støtte og hjelp. De har større sjanser for å lykkes dersom de får skreddersydde opplegg, fremfor tradisjonelle akseleratorprogrammer, mener partner i StartupLab, Tor Bækkelund.

Publisert Sist oppdatert

Derfor har StartupLab nå inngått et samarbeid med Garage Technology Ventures. Sammen lager de katalysatorprogrammet «Silicon Valley Catalyst», et katalysatorprogram for nye teknologiselskaper i Norden som er klare til å etablere seg i USA. Programmet gir 100 000 dollar i investeringskapital og tre måneders tett individuell oppfølging basert på selskapets egne behov.

Nye og smartere måter

– I et stadig mer konkurransedyktig landskap, må oppstartselskapene finne nye og smartere måter å utvikle sin virksomhet, sier Tor Bækkelund, partner i StartupLab.

Han forteller at den overordnede ambisjonen med samarbeidet er å hjelpe disse selskapene med å akselerere sin utvikling ved å fokusere på å få sine første globale kunder, såvel som partnere og finansiering.

Silicon Valley Catalyst-programmet skal gi hver entreprenør intensiv coaching og en dedikert mentor i Silicon Valley som jobber med selskapet. Målet er å bidra til å forberede og sette opp møter med partnere i verdensklasse samt investorer.

Den største utfordringen til mange nordiske oppstartsbedrifter er et manglende nettverk i USA og gjennom programmet vil en få tilgang til hele Garage Technology Ventures nettverk og erfaring med oppstartsbedrifter.

Bak Silicon Valley Accelerator står StartupLab og Garage Technology Ventures i Silicon Valley, med økonomisk bidrag fra Nordic Innovation. Det åpnes opp for å koble inn flere partnere, spesielt venture-bedrifter og inkubatorer i Nord-Europa, etter hvert som initiativet utvides.

Silicon Valley Catalyst har som mål å tiltrekke seg ambisiøse teknologigründere med spennende produkter eller tjenester. En forutsetning er at de er klare for å satse på det amerikanske markedet, og programmet vil fokusere på:

  • Kunderekruttering
  • Teambygging
  • Operasjonell infrastruktur
  • Finansiering

Coaching og mentorer

Silicon Valley Catalyst-programmet skal gi hver entreprenør intensiv coaching og en dedikert mentor i Silicon Valley som jobber med selskapet. Målet er å bidra til å forberede og sette opp møter med partnere i verdensklasse samt investorer, ifølge Bill Reichert, adminnistrerende direktør i Garage Technology Ventures.

– Det finnes mange flotte akselerasjons programmer for gründere, men slike programmer kan bare ta et selskap et stykke på vei. Hver bedrift har sine egne individuelle behov. Vi vil at Silicon Valley Catalyst skal være et eksklusivt skreddersydd program slik at hver deltaker får verdifull støtte på de områdene de trenger det mest, sier Reichert.

StartupLab er en av Nordens ledende inkubatorer for gründerbedrifter med fokus på teknologi. I dag rommer inkubatoren 70 selskaper og er etablart i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo. StartupLab ledes av personer med internasjonal erfaring med oppstartsselskaper.

Garage Technology Ventures er et tidlig stadium venture capital-firma, basert i Silicon Valley. Da Garage ble lansert i 1998, var selskapet pionerer i bruk av akselerasjonsmodellen, og de arbeidet intensivt med oppstartsselskaper som Pandora Media og Lefthand Networks. Garage har til sammen jobbet med nesten 100 andre oppstartsselskaper, og ønsker å hjelpe eksepsjonelle gründere med å bygge globale virksomheter.

– Oppstartselskapene må finne nye og smartere måter når de skal utvikle sin virksomhet, sier Tor Bækkelund, partner i StartupLab. Foto Foto: StartupLab

– Oppstartselskapene må finne nye og smartere måter når de skal utvikle sin virksomhet, sier Tor Bækkelund, partner i StartupLab.

Foto: StartupLab

Lederverktøy: Fem hjelpe-midler før -lansering for gründere som satser inter-nasjonalt

Beta List:

  • En gratis plattform som gir sine medlemmer tidlig tilgang til mer enn 100 startups hver måned
  • Du kan bare komme på listen dersom bedriften din eller produktet ditt er i førlanserings-modus
  • Planlegg i forkant. Det kan ta flere uker før bidraget ditt blir vurdert

Submit.co:

  • Et register for startups som søker mediedekning
  • Tilgjengelig kontaktinformasjon for gründere som ønsker omtale

Product Hunt:

  • Diskusjonsforum for online-entreprenører
  • Lister daglig opp nye mobilapper, programvare og nettsider som medlemmer av forumet kan diskutere og stemme på
  • Et medlem av forumet må invitere deg før du blir tatt opp som medlem

Reddit:

  • Et online-samfunn, der medlemmer deler verdifull informasjon
  • Dette er ikke en annonseringsplattform. Prøver du å selge noe her, får du ikke nytte av forumet

Muck Rack:

  • Populær plattform som PR-byråer og markedsavdelinger bruker for å bygge relasjoner med media
  • En presentasjon som går gjennom Muck Rack blir høyst sannsynlig lest, men den er ikke gratis. Du kan likevel teste tjenesten gjennom en demoversjon for å se om den passer med ditt behov

Jonathan Long, Entrepreneur.com

Powered by Labrador CMS