Ledelse

– Jobber med ny topp­lederutdanning

Sportssjef i Norsk Toppfotball, Jo Bergsvand, forteller at NTF er ydmyke og har et stort forbedrings­potensial. Han lover imidlertid at arbeidet med forbedret lederutdanning i toppfotballen er i full gang.

Publisert Sist oppdatert

–Vi har et stort forbedringspotensial. Klubbledernes største problem er tiden. Vi ønsker å bidra til at det blir mulig for dem å sette sine strategier ut i live, uten konstant å bli avbrutt av interessegruppene, sier Bergsvand.

For å illustrere noen av utfordringene forteller han om store forskjeller mellom klubbene, blant annet når det gjelder økonomi. Det er sprik i klubbøkonomiene, fra 150 millioner til 35 millioner.

– Det finnes ikke én fasit på hvordan man skal håndtere alt. I Viking forsvant nylig en rekke viktige personer fra ledelsen. Etter dette kom de sportslige resultatene. Vi ønsker å legge til rette for at klubbene skal kunne utarbeide så realistiske målsetninger som mulig, og at de skal få kompetansepåfyll til også å få jobbe effektivt for å nå dem, sier han.

Utdanning

Ifølge Bergsvand er det få land i Europa som tilbyr topplederutdanning innen fotballen. England, FIFA og UEFA har samarbeid med universiteter eller egne managementskoler.

– Så langt har ikke norske klubber vurdert topplederutdanning som relevant , først og fremst i forhold til tiden dette tar. Derfor jobber vi nå med å tilpasse vårt tilbud, slik at de ønsker å bruke tid på å få påfyll av kompetanse, sier han.

Det er både interne ressurser i NTF og eksterne aktører som vil bidra i lederutdanningen. Bergsvand trekker frem fire moduler som tilbys i utdanningen:

  • Plan- og økonomi
  • Spillerlogistikk
  • Media og kommunikasjon
  • Ledelse

I tillegg vurderes markedsføring som en femte modul.

– Vi er spente på om klubbene ser nytten, og ønsker å ta tilbudet i bruk. Så langt har tilbakemeldingene fra klubbene om dette vært gode, sier han.

Sportssjef i NTF, Jo Bergsvand, forteller at NTF nå jobber med et topplederprogram for klubbene.

Dele erfaringer

NTF ønsker også at klubbene deler sine erfaringer med hverandre. Han beskriver dette arbeidet som et alvorlig forsøk på å lage et fullverdig lederprogram.

– En viktig del av dette har med jus å gjøre. Prosesser og avtaleverk, forteller han.

NTF vil at daglige ledere og sportslige ledere i klubbene deltar på kursene. De oppfordrer også styreledere til å delta.

– Vi ønsker å bevisstgjøre behovet for dette. Alle kan se at ledere i toppklubber er i kryssilden fra mange interessegrupper. De har dårlig tid, lite penger og et evig resultatkrav rettet mot seg. Vi vil at kompetansen skal synke inn i klubbene, slik at de kan få jobbe etter sine strategier over tid, utdyper han.

NFF satser også på ledelse

Kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund (NFF), Yngve Haavik, forteller at lederutvikling er et viktig satsingsområde for NFF, og at tilbudene både er attraktive og blir tatt i bruk av klubbene.

– Lederutvikling er et viktig satsingsområde i NFF. Våre fire lederkurs (1 til 4) har stor oppslutning. Lederutvikling og utdanning er også en sentral del av NFF Kvalitetsklubb, som handler om å få på plass gode strukturer i klubbene innen både sport, økonomi og marked, som kan sikre en rød og langsiktig tråd i klubbenes arbeid, sier han.

Det finnes imidlertid få tall på resultatene av dette arbeidet, ifølge Haavik. NFF har få parametre for resultatmåling.

NFFs handlingsplan for 2012-2015 har fokusert på god kvalitet på all aktivitet.

Kvalitetsklubbprosjektet er et system som vil være retningsgivende for det meste av utviklingsarbeidet som gjøres i klubbene til NFF. Forbundet introduserer kriterier på tre nivåer som anerkjenner god kvalitet i klubben. Dette bygger videre på «klubben som sjef»-filosofien, men representerer en enda større helhet og en klar struktur, forteller Haavik.

Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik.

Powered by Labrador CMS