Annonse
Ada Hegerberg er verdens beste. Like vel klarer man ikke finne plass til henne på landslaget. Det problemet bør løses nå.  Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Ada Hegerberg​Kom hjem, Ada!

Det vedder jeg en tippelapp på.

Ja, selv om de norske fotballkvinnene skulle gå bort å vinne hele greia, vil ikke kravet om å få Hegerberg tilbake på landslaget igjen bli mindre.

Så god er nemlig Ada Hegerberg. Hun er verdens beste.

Hun er superstjerne blant stjernene i den franske storklubben Lyon.

I fjor vant hun gullballen som første kvinne i historien. For noen uker siden scoret hun hat-trick i første omgang i Champions League-finalen mellom Lyon og Barcelona – det har ingen gjort siden den ungarske stjernespilleren Ferenc Puskás i Europacup-finalen i 1960 …

Dermed har Ada Hegerberg vunnet Champions League med Lyon fire ganger på rad.

Og onsdag denne uken utropte britiske BBC henne til «verdens beste spiller» i mediegigantens prestisjetunge kåring – for andre gang, faktisk.

Det er typisk norsk å være firkanta. Det er vel kun på det norske landslaget at en superstjerne blir så uvenner med treneren at hun – eller han – ikke vil spille på landslaget. For Ada Hegerberg sier selv at hun ønsker å «spille for landet sitt».

Men det er tydelig at hun ikke vil spille for trener Martin Sjögren.

Hadde hun havnet jevnlig på stormfylla eller oppført seg på en totalt uakseptabel måte, hadde nok flere forstått greia. Men det er liksom ikke noe konkret i konflikten mellom Hegerberg og Fotballforbundet. Hun har vært kravstor kanskje? Kritisert spillestil eller treningsopplegg etter fiaskoen fra siste mesterskap, da Norge ble slått rett ut av EM i 2017 etter tre strake tap?

Det er kanskje mulig at det samme kunne skjedd dersom en tilsvarende konflikt hadde oppstått på herrelandslaget. Men der har de ingen som er i nærheten av Ada Hegerbergs kaliber.

Martin Ødegaard er god, men langt fra Hegerberg-god.

Tenk om Ronaldo eller Messi ikke fikk lov til å spille for henholdsvis Portugal eller Argentina fordi de hadde meninger om spillestilen?

Det er mye godt å si om norske idrettsverdier – og et lag blir aldri bedre enn den dårligste. Men den dårligste blir mye bedre om den beste er med.

Martin Ødegaard er god, men langt fra Hegerberg-god

Da svenskenes siste superstjerne i fotball, Zlatan Ibrahimovic, spilte for den franske klubben Paris Saint Germain, skal han en dag ha tatt parkeringsplassen til en i trenerteamet.

Da Zlatan ble konfrontert med sin oppførsel, skal han ha svart:

«Om jeg vil parkere bilen min i garderoben, så parkerer jeg bilen min i garderoben».

Nå klarte Zlatan etter hvert å snakke seg ut av det svenske landslaget, men da var han 35 år og ganske langt over toppen.

Ada Hegerberg er 23. Hun har mye mer å gi. Sommerens VM-turnering går uten henne. Hun skal være ekspertkommentator for en fransk TV-kanal.

Men etter VM vil vi ha henne hjem igjen.

Annonse
Annonse