Annonse
 En undersøkelse fra Codan Forsikring viser at 14 prosent av befolkningen over 18 år har blitt utsatt for nettkriminalitet.  Foto: iStock.

Nettkriminalitet​Ansatte utgjør ofte en risiko for arbeidsplassen

Nettkriminalitet handler om alt fra hacking, virus, datasvindel, phishing, og kryptering av data, til at folk lures til å utbetale penger gjennom e-postlinker og fakturasvindel.

Forsikringsselskapet Codan skriver i en pressemelding at de opplever at stadig flere kunder tar kontakt om slike hendelser.

– Misbruk av identitet til varekjøp og å oppgi kortinformasjon er det vanligste våre kunder kontakter oss om, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring.

Nettet er der risikobildet har endret seg mest de siste ti årene, ifølge henne.

Flest under 40 år og menn

Flere menn (17 prosent) enn kvinner (12 prosent) sier at de har opplevd nettkriminalitet, og nær 20 prosent mellom 18 og 39 år har vært utsatt for dette.

– Vi har ikke noen fasit på hvorfor det er slik. Hvilke nettsider du besøker påvirker naturlig nok hvordan kriminelle får tilgang til deg på nettet. At yngre i større grad enn eldre er utsatt, har sannsynligvis sammenheng med hvor mye tid vi bruker på PC og internett. Samtidig er mange av dem som ringer oss for å få hjelp eldre, sier Persson.

Dårlige sikkerhetsrutiner på jobb

Det er ikke bare privatpersoner som er utsatt for nettkriminalitet. Også bedrifter utsettes for dette gjennom de ansatte i bedriften. Det erfarer CLTRe, et selskap som forsker på og leverer måleverktøy for sikkerhetskultur til virksomheter både i Norge og utlandet.

– Smarte bedrifter sørger for en god sikkerhetskultur på arbeidsplassen og tar nettkriminalitet på alvor. Dette er en type kriminalitet som har økt i stor grad og som vi aldri vil bli helt kvitt. Mange bedrifter tar ikke risikoen innover seg før det er for sent, sier Kai Roer, daglig leder i CLTRe.

Han forteller at de ansatte ofte ufrivillig kan utgjøre en risiko for arbeidsplassen.

– Det er et problem at ansatte klikker på suspekte phising-eposter, blir lurt av hackere, og at det blant en del eksisterer en ukritisk bruk av digitale verktøy på jobb, sier Kai Roer.

For å gjøre ansatte bedre rustet mot nettkriminalitet, mener Roer opplæring og testing av de ansatte er helt sentralt. Privatpersoner som har blitt utsatt for nettkriminalitet, kan få hjelp fra offentlige tjenester som Slettmeg.no, eller gjennom forsikringsselskapenes ID-forsikringer.

Annonse
Annonse