Alternativet til pensjonsforlik

Et folk som satser på befolkningsvekst uttrykker fremtidstro og trygghet på egen identitet.

Publisert Sist oppdatert

Aldri har vel demografenes kompetanse vært mer etterspurt enn akkurat nå. Likevel overses et demografisk svar på pensjonskrisen: Sterkere vekst i folketallet.

Når forpliktelsene vokser mer enn inntektene i et trygdesystem, er det vanligvis tre ting å gjøre: Redusere fremtidige utbetalinger, forlenge opptjeningsperioden og øke premieinnbetalingene. Pensjonskommisjonen har nøyd seg med de to første. Dersom politikerne ikke kan enes om forslaget, er høyere premieinnbetalinger riset bak speilet.

Det er et fornuftig stykke arbeid som er utført. Dessverre har alliansen mellom Fremskrittspartiet og LO medvirket til at forslagene ikke går langt nok, og nå ser det også ut til at den kan ødelegge sjansene for et bredt pensjonsforlik. Hvis politikerne skal vente til etter valgkampen i 2005 med å ta stilling til de kontroversielle elementene, er det all grunn til å frykte en utvannet reform.

Det oversette veivalget kan hentes rett ut fra Statistisk sentralbyrås fremskrivninger av demografien frem til 2100. Den ene forutsetningen for det vi kan kalle befolkningsalternativet, er at nettoinnvandringen øker med 20.000 årlig i hele perioden, mot 13.000 i kommisjonens regnestykker. Den andre er at fruktbarhetstallet øker til 2,5 barn per kvinne, mot dagens nivå på 1,8 som Sigbjørn Johnsen & co har lagt til grunn for hele perioden.

Befolkningsalternativet innebærer at folketallet i Norge blir fordoblet innen 2100. Forsørgelsesbyrden og forholdet mellom antall personer i alderen 20-66 år og over 67 år, jevnes ut.

Er alternativet realistisk? Et stykke på vei. Canada har en bevisst politikk for å øke folketallet med 1 prosent årlig ved hjelp av innvandring. En av forutsetningene er at flertallet av innvandrerne er under 35 år. Fødselstallene er det vanskeligere å påvirke, men det finnes virkemidler: Øk barnetrygden for flerbarnsfamilier – den har falt betydelig i realverdi de siste årene. Juster forslaget fra Pensjonskommisjonen om å gi pensjonspoeng til hjemmeværende med omsorgsarbeid. Lag en progressiv skala, der familier med flere barn får flere omsorgspoeng enn foreldre som er hjemme med ett eller to barn. Gjør barnehage til et tilgjengelig praktisk og økonomisk alternativ.

Er befolkningsalternativet ønskelig? Ja. Et folk som satser på befolkningsvekst uttrykker fremtidstro og trygghet på egen identitet. Det er god plass til over 8 millioner mennesker i Norge. Det vil være krevende å håndtere de sosiale og kulturelle utfordringene innvandringen fører med seg, men det lar seg gjøre.

En høyere befolkningsvekst ville ikke frita oss fra å modernisere trygdesystemet nå, men gi oss lengre tid til å skape balanse mellom yrkesaktive og pensjonister. Samtidig ville historikerne kunne more seg over at det var LOs og Fremskrittspartiets motstand mot pensjonsreformer som gjorde at vi måtte liberalisere arbeidsinnvandringen.

Powered by Labrador CMS