Annonse
Forfatter Helle Stensbak Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB

Helle Stensbak med krimroman fra fiskerinæringen

Hva blir resultatet når en forfatter som også er økonom med kunnskap om fiskerinæringen, skriver krim? Svaret er Rød løper, Helle Stensbaks nye roman.

Snikøkonomiserer leseren

Da Stensbak utga sin forrige bok Monopol – en krimroman om musikkbransjen – skrev Camilla Bakken Øvald i Klassekampen at hun «snikøkonomiserer leseren». Nå er Stensbak tilbake med en krim om fiskerinæringen, hvor det økonomiske nok en gang står sentralt. «Jeg kunne enten skrevet en roman eller en rapport», vitser forfatteren, som heldigvis valgte roman-formatet da hun skulle formidle den dramatiske historien fra en bransje fylt til randen med konflikter, maktkamper og penger.

Erfaring fra bransjen

Stensbak har jobbet i LO med næringspolitikken for fiskeri og satt i Strukturkvoteutvalget som avleverte NOU 2006:16 – Strukturvirkemidler i fiskeflåten. «Folk i Oslo vet det ikke, men fiskeriene langs Norges kyst er en av landets viktigste næringer både lokalt og globalt. Norges havområder er rike, og sterke mennesker befolker og arbeider langs Norges langstrakte, men værharde kyst.

Gyldendal

Fiskerinæringen er nært sammenvevd med naturen, samtidig som den er teknologisk avansert, juridisk gjennomregulert og stadig gjenstand for politiske oppgjør. Det er noe dypt engasjerende med den næringen, og det var ikke et kjedelig øyeblikk i den perioden jeg jobbet i LO med næringspolitikken for fiskeri», sier Stensbak.

Hva blir neste bransje?

Så langt har Stensbak skrevet krimromaner om musikk- og fiskeribransjen, og da må vi spørre henne, hva blir den neste hun skal skrive om? «Tja», sier Stensbak, «det er kanskje fagforeningens tur nå? Men min datter vil helst at jeg skal skrive om fugletitting, så vi får se.» Dramatisk blir det uansett, og Stensbak kan fortelle at hun allerede er i gang med å skrive.

Fotografier av May-Irene Aasen

Romanteksten er akkompagnert med fotografier av billedkunstner May-Irene Aasen. Disse ofte dystre og minimalistiske bildene skaper en helt egen stemning og liv i teksten. 

Rød løper lanseres 5. november

Annonse
Annonse