Arbeidsliv

Har du noen gang bulka firmabilen?

Kan vi trekke den ansatte i lønn for å ha bulka firmabilen?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En ansatt hos oss skadet firmabilen da han var ute på oppdrag. Dette skjedde da han skulle parkere i et parkeringshus, der han kjørte inn i en stolpe. Dette førte til en større bulk, samt andre skader, på bilen. Etter hva jeg forstår skyldes uhellet at den ansatte var sliten og uoppmerksom. Vi trakk derfor den ansatte kr 5000 i lønn i desember. Nå har vi imidlertid mottatt et brev fra den ansatte sin fagforening, der de hevder at vi ikke hadde lov til å foreta dette lønnstrekket. Stemmer dette? Det står ingenting om lønnstrekk i den ansatte sin arbeidsavtale.

Daglig leder

Svar: Det er viktig å være klar over at det er begrenset i hvilke tilfeller arbeidsgiver kan foreta trekk i lønn og feriepenger. Dersom dere mener arbeidstaker er erstatningsansvarlig for skade eller tap oppstått i forbindelse med arbeidet, som har oppstått ved forsett eller grov uaktsomhet og er påført virksomheten, må arbeidstaker enten erkjenne skriftlig erstatningsansvar, rettsstridig fratre sin stilling eller ansvar fastsettes ved dom, før dere har adgang til å foreta lønnstrekk for slik erstatning. Etter hva jeg forstår er ikke lønnstrekk regulert i den ansatte sin arbeidsavtale, og den ansatte har ikke skriftlig erkjent erstatningsansvar eller rettsstridig fratrådt sin stilling, og det er heller ikke avsagt dom i saken. Dette innebærer at dere ikke har adgang til å trekke den ansatte i lønn, før dere har en dom på at den ansatte er erstatningsansvarlig. Lønnstrekket dere har foretatt må derfor betales tilbake til den ansatte.

Det er viktig å merke seg at dersom dere ønsker å gå videre med dette, har dere også en drøftingsplikt før et eventuelt trekk kan foretas. Før trekk på grunnlag av erstatningskrav foretas, skal arbeidsgiver drøfte grunnlaget for trekket og beløpets størrelse med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte, med mindre den ansatte ikke selv ønsker dette. Om dere skulle få grunnlag for et trekk, må dette også begrenses til den del av kravet som overstiger det den ansatte med rimelighet trenger til underhold for seg selv og sin husstand. Det innebærer at et trekk som gjelder et krav av denne størrelsen som regel må foretas over flere måneder. Ved lønnstrekk skal arbeidstaker ved utbetalingen eller straks etter denne få skriftlig oppgave over trekket. Dette kan inngå som en del av den ordinære lønnsslippen. Men forutsetningen for å i det hele tatt kunne trekke den ansatte i lønn er altså at dere har et rettslig grunnlag for dette, som beskrevet over.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS