Arbeidsliv

− Dette må være tidenes skatteskjerpelse for næringslivet

− Jeg er målløs. Nå får vel Norge den høyeste utbytteskatten i verden. 47 milliarder må være historisk rekord for skatteøkninger. Skulle tro det var Rødt som satt i regjering.

Publisert Sist oppdatert

­Denne salven kommer fra SMB Norge-sjef Jørund Rytman. SMB Norge organiserer små og mellomstore bedrifter.

Han mener regjeringen ikke forstår den kritiske situasjonen mange små og mellomstore bedrifter står i.

− Terningkast 1, sier Rytman når han blir spurt om å kommentere forslaget til neste års statsbudsjett.

− Enda verre enn ventet. Dette kan umulig være gjennomtenkt. De kan ikke vite hvordan det er å drive bedrift. Dette budsjettforslaget vil ikke føre til mange nyetableringer i Norge i alle fall, sier en frustrert SMB-direktør.

− Dette rammer ikke de rikeste. Dette rammer småbedriftseiere som ikke har «skuffen full av penger» og som heller ikke har mulighet til å flytte til Sveits.

− Vil gi økt arbeidsledighet

SMB Norge har lenge varslet at de frykter en konkursbølge denne vinteren – etter pandemi og strømkrise.

− Det er dessverre ingenting i dette budsjettet som vil forhindre det, sier Rytman. Han mener regjeringen umulig kan ha tatt innover seg den alvorlige situasjonen mange små og mellomstore bedrifter står i.

− Andre land tenker jo annerledes rundt disse tingene, og forsøker å bedre rammevilkårene, poengterer han.

«Dette rammer ikke de rikeste. Dette rammer småbedriftseiere som ikke har skuffen full av penger.»

− Dette budsjettet legger opp til at enda færre skal jobbe i privat næringsliv, mens flere kommer til å jobbe i det offentlige. Det er ikke bærekraftig, sier Rytman.

Direktøren er sikker på at regjeringens anslag om at arbeidsløsheten vil holde seg på lave 1,7 prosent også neste år, «aldri livet vil holde stikk».

− Vi vil oppleve mange konkurser. Og med det kommer også økende arbeidsledighet, hvis da ikke alle skal jobbe i offentlig sektor, sier SMB Norge-direktøren.

Næringslivet fortviler

Jørund Rytman er ikke den eneste i næringslivet som «fortviler» over statsbudsjettet».

«Aftensang for næringslivet», skriver arbeidsgiverorganisasjonen Virke i en kommentar til budsjettforslaget for 2023. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener skatteøkningene for næringslivet er dramatiske:

– Regjeringen er altfor optimistisk med tanke på hvor godt det kommer til å gå i økonomien. De har ikke tatt inn over seg hvor vanskelig 2023 blir. Alle må bidra, men å påføre bedrifter og eiere en enorm skatteregning på 47 milliarder kroner vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser, mener NHO-direktøren.

− Skatter den norske modellen i senk

Det blir færre norske eiere av norske bedrifter når de nå pålegges å betale mye mer skatt på eierskapet enn utenlandske eiere, mener Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

− Norsk eierskap er vært viktig for den norske modellen. Regjeringen skatter i senk dette samarbeidet ved å tvinge fram salg fra norske til utenlandske eiere, sier Kaltenborn.

I forslaget til statsbudsjett for 2023 skjerper regjeringen formueskatt og utbytteskatt for norske eiere for andre år på rad.

− Den samlede økningen av skatter og avgifter viser hvor regjeringen mener det skal spares: I husholdninger og i private bedrifter, mens offentlig sektor i stor grad skjermes. Skjerpelsene i fjor var ille nok.

– At regjeringen fortsetter å sende regningen til bedriftene i et år der mange allerede er i knestående, på grunn av eksplosjon i råvarepriser, energipriser og lånekostnader, er ekstra ille. Dette vil ikke bare ramme norsk eierskap, men også norske arbeidsplasser og fremtidig velferd, mener Anne-Cecilie Kaltenborn.

Powered by Labrador CMS