Annonse
Tor Ole Skullerud trakk seg som Strømsgodset–trener. Foto: Svein Ove Ekornnesvåg

Fotballtrenere​Når resepten ikke fungerer lenger

Drammens stolthet, Strømsgodset, tok fjerdeplassen i Eliteserien i fjor. Dette gjorde de til tross for en marerittaktig start på sesongen, da de lå og strevde i bunnen av tabellen.

I år startet de på høyoktan. Spissen Marcus Pedersen bøttet inn mål, og bortelagene fryktet å møte Godset på Gamle gress.

Så stilnet alt, og klubben begynte å tape. Ikke bare av og til, de begynte å tape hjemmekampene også. Med de samme gode spillerne. De samme entusiastiske supporterne hadde ryggene deres. Sjanser hadde de i hopetall, men poengfangsten var begredelig.

Mistet påvirkningskraften

Denne rekken med tap ble for tung å bære for Tor Ole Skullerud. Mannen som har ledet Vålerenga, U21–landslaget, har vært assistent for Per–Matthias Høgmo på landslaget og som ledet Molde til medaljer.

– Jeg velger å trekke meg fra hovedtrenerjobben i Strømsgodset på grunn av for dårlige resultater så langt denne sesongen, uttalte Skullerud i en pressemelding da han trakk seg i forrige uke.

Han la til at han ikke hadde hatt påvirkningskraft nok til å få spillerne til å holde seg til spillestilen. De responderte ikke på det han ønsker å stå for, verken fotballmessig, som lag eller som individer.

– Det har vært mitt ansvar å få oss til å se bra ut, få oss til å dra lasset sammen. Jeg kjenner at vi ikke gjør det i stor nok grad, og da er det riktig for meg som leder å tre til side, sa Skullerud.

Unorskt

Det er noe unorskt over Skulleruds beslutning og begrunnelse. Mange trenere forklarer spilleres ordrenekt eller manglende evner til å omsette teori til praksis med at de ikke kan spille kampene selv, eller at det må terpes mer på spillet. Her tar Skullerud konsekvensene av at budskapet ikke nås frem allerede tidlig i sesongen. Han strevde med det samme i fjorårets sesong, men da snudde alt etter sommerferien, og Strømsgodset kjempet i stedet om medaljer.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ledelse handler om å gjøre hverandre gode, slik at man kan skape forutsetninger for å oppnå et felles mål. Her må Tor Ole Skullerud ha erkjent at det er for langt frem til målet, og at jobben som må legges ned er for stor og omfattende til at han som trener har lyst til å gå inn i den med hud og hår.

Det er ikke mange fotballtrenere i Norge med Skulleruds kompetanse, erfaring og resultater. Mannen er bare 47 år. Fotball–Norge må bare akseptere og respektere beslutningen hans, men det er synd at unge trenere slutter på grunn av manglende påvirkningskraft overfor spillergruppa. Nå må Trenerforeningen være på vakt. Slike oppsigelser bør være sjeldne unntak, fremfor en del av en utvikling. Det vil skade fotballen.

Når det butter imot har fotballtrenere et forum å henvende seg til, der de kan få faglig, juridisk eller moralsk støtte. Beslutninger om å fratre jobben bør være basert på gode og grundige beslutninger. Da kan ikke trenere overlates til seg selv, eller la media eller spilleres uttalelser styre. Ifølge VG forsøkte Tor Ole Skullerud å gjøre flere grep i en tung periode, men fikk ingen respons fra spillerne. Sportssjef Jostein Flo mener spillergruppen til syvende og sist ikke mestret endringer, press og situasjonen de var i. Flo mener mange spillere har et galt bilde av seg selv, blant annet med tanke på profflivet og utlandet.

Nå må Trenerforeningen være på vakt. Slike oppsigelser bør være sjeldne unntak, fremfor en del av en utvikling. Det vil skade fotballen.

Fremtiden

Vi ser helt sikkert Tor Ole Skullerud igjen på en fotballkamp. Spørsmålet er om det blir på et overordnet nivå innen NFF, med utviklingsarbeid eller i en rolle rundt landslaget. Kompetansen hans er for verdifull til å gi slipp på.

Annonse
Annonse