Annonse
Kristin Skogen Lund forteller at ledere må tørre å sette sine spor og gjøre en forskjell utenfor sin egen komfortsone. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Fem ledererfaringer fra Kristin Skogen Lund

Denne uken ble OPP-dagen, en åpen fagdag og seminar med tema «Ledelse og kjønnsbalanse» arrangert av Mediebyråforeningen.

I en artikkel hos Medier24 forteller Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund at det er to veldig viktige egenskaper man må ha som leder – åpenhet og mot.

– Man se på seg selv som en katalysator for endringsprosessen. Som leder føler man ofte at man må ha alle svarene, men jeg syntes det er viktig for en leder å søke opposisjon og ha en stor åpenhet for innspill. Samtidig er en leder nødt til å gå utenfor sine egne rammer og ha motet til å gjøre de nødvendige tingene selv om det kan være ubehagelig, sier hun ifølge nettstedet.

Vær din egen utfordrer

Skogen Lund mener muligheten til å være sin egen største utfordrer er noe av tankegangen som har vært motorikken bak Schibsteds utvikling og deres evne til å være i forkant.

Hun fortalte om fem ledererfaringer hun hadde fått fra sin tid i Schibsted og andre selskaper, hvor fokuset har vært på utvikling i en tid der det har vært mye endringer i mediebransjen.

– En av de største feilene mange gjør er å agere på synlige utslag, og undervurdere effekten i det lange løp.

Hun viser til et eksempel om markedsstedet Finn.no, der mange trodde det ikke var lønnsomt i starten. Nå er dette en av de største norske nettstedene av sitt slag.

– Dette spiller også videre på min andre lærdom, at man må gripe muligheter og posisjonere deg tidlig selv om du enda ikke vet om det er lønnsomt, og det fortsatt er kontroversielt. I det du legger merke til at det er en trend er det for sent, sa hun fra scenen.

Ikke innfri alles forventinger

I hennes tredje råd oppfordrer hun til at man burde tørre å sette sine spor og gjøre en forskjell utenfor sin egen komfortsone.

– Vi ønsker alle å innfri forventninger, men hvis dette er alt du fokuserer på vil du heller aldri kunne gjøre noe annet enn det alle forventer av deg, sa hun og fortsatte:

Kristin Skogen Lund liker å sprenge rammene for hva som er forventet av henne. Da mener hun også det er viktig at man er bevisst på sine egne fortrinn.

– Vi har alle en styrke, noe som vi får til ekstra godt, men det er ofte ikke det vi fokuserer på. Vi har den svakheten i oss som heller velger å fokusere på det vi ikke får til, og det må vi slutte med. Det vi er gode på gir bedre resultater. Det er også slik vi får selvtillit i jobben vår, sier hun.

Vil ikke ha ære

Mange tror at når man får det akkurat som man vil, så er det en suksess for bedriften. Det tror ikke Skogen Lund nødvendigvis er sant.

– Jeg tror at hvis man slutter å bry seg om hvem som får æren av seieren så kan man få til mye.

Nå som hun leder Schibsted vet hun godt at det er ting hun kan mindre om enn mange andre. For henne handler derfor suksess om å hente innsikt, lytte til kollegaene, både de høylytte og de tause, og få deres innspill.

– Det handler om å respektere faktumet om at de gode løsningene er balanserte. Det handler ikke om å finne de løsningene som jeg selv er ute etter, men å finne de som fungerer best for flest mulig, sa hun.

Annonse
Annonse