Annonse
Olje- og energiminister Tina Bru ble fredag valgt til ny andre nestleder i Høyre. Hun overtar vervet etter Bent Høie.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix      

Tina Bru er Høyres nye nestleder – klappet inn som Bent Høies arvtaker

Statsminister Erna Solberg har sittet som leder i Høyre siden 2004, og finansminister Jan Tore Sanner som nestleder siden 2008. Begge ble gjenvalgt på landsmøtet.

Tina Bru var storfavoritt til å overta etter Høie allerede da valgkomiteen startet sitt arbeid. Hun har i en årrekke blitt ansett som ett av Høyres største politiske talenter, og innstillingen fra valgkomiteen var enstemmig.

Bru ble først og fremst kjørt fram som en Høyre-profil i klimapolitikken. Hun har i begge sine perioder på Stortinget sittet i energi- og miljøkomiteen, i perioder som nestleder. Samtidig har Bru vært leder av Høyres kvinneforum siden 2016.

I januar i år ble hun tatt inn i regjeringen som olje- og energiminister da Fremskrittspartiet forlot samarbeidet.

Bru ble også kjent gjennom podkasten Stortingsrestauranten, hvor hun sammen med partifellene Henrik Asheim og Peter Christian Frølich snakket om aktuelle politiske saker med et skråblikk. Det ble imidlertid slutt på virksomheten da både Asheim og Bru ble statsråder.

Tina Bru (34) er født i Moss, men bor i Sandnes. Hun har vært innvalgt på Stortinget fra Rogaland siden 2013. Hun bodde også flere år i USA som barn, er gift og har ett barn.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie trer av etter ti år som nestleder i Høyre. Han skal etter planen tiltre som fylkesmann i Rogaland etter valget neste høst.

Annonse
Annonse