kommentarer

Pressen elsker valgvås

Publisert Sist oppdatert

Det er mye vås som skal sies fra nå av og frem til stortingsvalget. Det ene vanvittige utspillet etter det andre vil komme ramlende. For nå skal bruden sminkes for alvor. Det er et lite norgesmesterskap i løfter om lavere skatter, mer miljøvern, flere barnehageplasser, kortere arbeidsdager, mindre arbeidsledighet og jeg vet ikke hva. Løftene kommer som vanlig fra alle kanter, fordi ingen av partiene risikerer å få stortingsflertallet alene, slik at ikke et eneste parti virkelig vil konfronteres med sitt eget valgflesk i ettertid. Derfor er det gode tider for den som ønsker å utvikle politikerforakt.

Og med pressen som en nyttig verktøy kan politikerne kline til. I Akersgata svelges valgflesket rett ned: Dette vil Kristin gjøre! Slik vil Per-Kristian ha det. Carl I. lover dette!

Det er gode nyheter som gir aviser og etermedier stoff. Og det er nyheter som får mange av oss til å mene at politikken blir stadig mindre interessant.

Det koster jo for eksempel ikke en kalori for SVs Kristin Halvorsen å gå ut og si at SV ønsker at staten skal kjøpe seg opp igjen i selskaper som Norsk Hydro, Statoil og Telenor. De fleste har fått med seg at et slikt forslag er fullstendig i utakt med det flertallet på Stortinget mener. Dermed kan ingen etterpå komme og kritisere Halvorsen for at så ikke skjedde. Ikke engang om partikollega Øystein Djupedal ble finansminister.

Likevel bruker pressen mye plass og tid på SVs utspill. Eksperter hentes inn fra fjern og nær for å kommentere hvorvidt dette er en god ide eller ei. Kommentatorer skriver lange utledninger om hvorfor Halvorsens ide ikke er særlig god.

Men hvorfor i all verden får dette så mye plass? Og hvorfor møter ikke pressen utspillet med et spørsmål om hvorvidt dette kun er et rent valgkamputspill for å bli synlig? Halvorsen og Djupedal er jo ikke dumme. De vet godt at Staten aldri kommer til å kjøpe en eneste aksje i disse selskapene. Antakelig skjønner de to også at en slik handling ikke ville vært særlig klok. Blant annet fordi Staten allerede har mye risiko ved eierskapet i disse selskapene. Og fordi at det er åpenbart at Staten ikke er en så profesjonell eier som det vil kreves i slike selskaper. Bare for å nevne noe.

Og hvorfor går så Kristin Halvorsen ut med denne saken? Svaret er opplagt. Hun får markert SVs politikk. Hun får mye oppmerksomhet samtidig som hun synliggjør en klar forskjell mellom SV og Arbeiderpartiet. Dermed bruker hun valgvåset helt bevisst. Fordi hun vet at pressen kommer til å bite på. Slik får hun drevet valgkamp. Hun «får presse», som det heter på fagspråket. Og det altså uten å komme med noe som er gjennomførbart. (De som skjønner at dette er vås stemmer uansett ikke SV).

Kristin Halvorsen og andre politikere har lært seg hvordan pressen kan og vil brukes. Så får det heller våge seg at noen av oss ikke ser frem til resten av valgkampen. For du verden hvor mye vås som skal sies.

Powered by Labrador CMS