nyheter

Blodig på Wall Street

Det er en blodig kveld på Wall Street. Aksjekursene raser nedover. Bank- og finans blør mest.

Publisert Sist oppdatert

Stygge tall for bolipriser, sviktende forbrukertillitt, og nedgradering av bank- og finanssektoren sørger for at aksjemarkedet enda en gang rystes langt inn i grunnvollene.

Antall usolgte boliger er det høyeste på 16 år, og i 20 større amerikanske byer har boliprisene nå falt 3,5 prosent siden i fjor. Resesjonen i boligmarkedet gjør det vanskeligere for amerikanere å bruke friverdien i boligene sine til forbruk - et forbruk som utgjør hele 70 prosent av den amerikanske økonomien.

Forventningene til egen økonomi er nå på det laveste nivået siden orkanen Katrina raserte store deler av det sørlige USA for to år siden.

Analytikere i storbanken Merrill Lynch sier at finanskrisen vil skade bankenes inntjening, og har nedgradert hele banksektoren. Ifølge Merril Lynch vil bankenes resultater bli påvirket av finanskrisen både i år og neste år.

Dette har ført til masseslakt i bank- og finanssektoren i dag - anført av storbankene Citigroup, Lehman Brothers og Bear Stearns. I tillegg stuper en lang rekke bolig- og låneforetak. Deriblant USAs største formidler av boliglån, Countrywide, samt Lennar Corp., og D.R Horton.

Men nedturen er bred og kan ses i alle sektorer.

Frontline er foreløpig ned 0,3 prosent, mens Statoil er opp beskjedne 0,1 prosent på NYSE i kveld.

- Risiko for depressjon

- Våre største bekymringer knytter seg til den amerikanske forbruker, sier David Chalupnik hos First American Funds til Bloomberg News.
- Vil problemene i boligmarkedet til slutt sende forbrukerne inn i en depressjon ? Det er en nå en reell risiko, sier Chalupnik.

Her er kveldens nøkkeltall:

Standard & Poor's 500 er ned 1,29 prosent.

Dow Jones er ned 1,17 prosent.

Nasdaq Composite er ned 1,34 prosent

Nasdaq Financial er ned 2,49 prosent.

Oljesektor-indeksen OSX er ned 1,00 prosent

Volatilitetsindeksen, CBOE VIX , er opp ytterligere 8,71 prosent i dag. Noe som indikerer enda større svingninger i aksjekursene de neste 30 dagene.

Olje svakt opp

WTI-oljen omsettes nå for 72,10 dollar fatet - opp 13 cent siden i går.

Gullprisen er også svakt ned; 675 dollar pr. unse - ned 1 dollar.

Dollarkursen svekkes overfor yen - minus 0,11.

Følg de amerikanske børsene her.
Powered by Labrador CMS