Annonse
Fortum Oslo Varmes forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB    

Ingen EU-støtte til CO2-fangst på Klemetsrud: – Skuffet og overrasket

Anlegget Fortum Oslo Varme er ikke blant de sju prosjektene som tirsdag ble valgt ut til å få økonomisk støtte fra EUs innovasjonsfond.

Opprinnelig søkte de om 3 milliarder kroner, men reduserte i sommer summen til 1,8 milliarder kroner for å øke sjansen for å få tildelt støtte.

Det var altså ikke nok til å overbevise EU-ekspertene.

Direktør Jannicke Gerner Bjerkås for Fortum Oslo Varmes CO2-fangstprosjekt sier til E24 at de både er skuffet og overrasket.

– Tildelingen viser at EU ønsker å satse på CO2-fangst, og da syns vi det er overraskende at EU-kommisjonen legger bort vårt prosjekt, som er ferdig modnet og har med seg sikker delfinansiering og et lager med bekreftet plass, sier Bjerkås.

Skal diskutere veien videre

Hun sier at dette ikke blir slutten på prosjektet og at de nå vil diskutere veien videre sammen med staten og Oslo kommune.

– Nå har vi ikke fått støtte, så da må vi se på alternative løsninger. Hva det er, er det for tidlig å si noe om, sier hun.

Fortums plan er å fange CO2 fra selskapets forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Dette skal deretter lagres permanent under havbunnen på norsk sokkel.

Investeringen på Klemetsrud er totalt beregnet til å koste 6,8 milliarder kroner, og Fortum skal selv bidra med 800 millioner kroner.

Ber regjeringen åpne lommeboka

Miljøstiftelsen Zero mener avslaget er dårlig nytt for norske klimamål, og de ber regjeringen om å åpne lommeboka.

– Regjeringen sitter nå og forhandler med SV om budsjettenighet. Skal disse partiene levere på løfter om å kutte utslipp, ta en aktiv rolle i å bygge ny industri og satse på CCS, er det nå det gjelder, mener daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Zero.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener imidlertid at EU-avslaget bør være et tydelig signal til regjeringen om å skrinlegge planene om økonomisk støtte.

– Frp har vært tydelige på at det er feil ressursbruk av Ap og Sp når de nå vil bruke store summer på en teknologi som, hvis lykkes, i all hovedsak vil profittere noen få store utenlandske selskaper, men der norske skattebetalere vil ta uforholdsmessig høy risiko hvis prosjektet mislykkes, sier han i en uttalelse til NTB.

– Når EU nå avslår økonomisk støtte til prosjektet, så må det også bety at interessen deres for dette som et klimatiltak er lav, mener Solvik-Olsen.

Annonse
Annonse