Annonse
Fremskrittspartiets forhandlingsleder Sylvi Listhaug etterlyste torsdag raskere tempo i budsjettforhandlingene på Stortinget.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB    

Flere milliarder på bordet i budsjettforhandlingene

Partene satte seg fredag ettermiddag ned til et nytt forhandlingsmøte. Fremskrittspartiet skulle da ta stilling til et nytt tilbud fra regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre.

– Jeg vil si at det var framdrift i dag. I langt større grad enn i går, da var vi rett og slett ganske frustrert, sier Frps forhandlingssjef Sylvi Listhaug til pressen etter møtet.

Listhaug trekker spesielt fram bistand og kvoteflyktninger som viktige saker for Frp. Men pensjonister, avgifter, bompenger, helse og eldre står også på agendaen, understreker hun.

Forhandlingene fortsetter videre inn i helgen.

Tilbys avgiftskutt

Etter det NTB forstår, har regjeringen nå lagt flere milliarder kroner på bordet for å imøtekomme Frps krav på flere punkter.

Disse pengene kommer i tillegg til at Frp fikk jekket opp regjeringens krisepakke med 4,4 milliarder kroner tidligere denne uken.

Forhandlingene er langt fra ferdige, og mantraet er at ingenting er klart før alt er klart.

Men i det som fredag lå på bordet, får Frp medhold i et betydelig avgiftskutt på grensehandelsutsatte varer som røyk, snus, tobakk, sjokolade og brus.

Også mer krisehjelp til maritim næring ligger på bordet, men størrelsen på og omfanget av denne bistanden er ikke avklart.

Steile fronter

Samtidig står partene steilt mot hverandre i spørsmål om kvoteflyktninger og bistand, etter det NTB forstår.

Regjeringen viser til Granavolden-plattformen og legger opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger neste år, mens Frps utgangspunkt er null.

Samtidig vil Frp spare 11,4 milliarder kroner i budsjettet ved å kutte bistanden fra 1 til 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

Andre trøblete temaer i forhandlingene er Frps krav om bompengekutt og reduserte bilavgifter. Partiet henter dessuten penger gjennom kutt i bevilgningene til nytt regjeringskvartal og til prosjekter for CO2-fangst og -lagring.

Én uke til avgivelse

Alt tyder på at fristene som er satt for forhandlingene, ryker. Innstillingen fra finanskomiteen skal avgis fredag 27. november.

Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur mener det viktigste er at det progresjon fra møte til møte.

– Så er det bare å brette opp ermene og fortsette igjennom denne dagen. Den blir innholdsrik og hektisk med tanke på arbeid, sier han.

Annonse
Annonse