Annonse
Foto: Marcus Ericsson/TT / NTB scanpix

Tenketank: Flyktningene lønner seg - på sikt.

Tyskland har til nå tatt imot klart flest flyktninger, noe som har skapt voksende misnøye med Angela Merkels åpenhetspolitikk.

Den innflytelsesrike tenketanken DIW Berlin går når kraftig inn på Merkels side i debatten. De siste ukene har de jobbet på spreng med å simulere hva som kommer til å skje med Tyskland hvis de fleste av flyktningene får varig opphold. Og de er ikke i tvil, suksessfull integrasjon er en vinnersak for alle.

– Dagens debatt om flyktninger i Tyskland fokuserer ofte for mye på offentlige utgifter som går med for å støtte de nyankomne. Dette er et for sneversynt og kortsiktig perspektiv, sier leder i tenketanken Marcel Fratzcher i en melding.

– Selv om mange av flyktningene i utgangspunktet har dårlige jobbutsikter på grunn av manglende kvalifikasjoner, vil de økonomiske fordelene for Tyskland overgå kostnadene på sikt, fortsetter han.

I tillegg til hovedscenarioet har Frazcher og medarbeiderne hans sett på et positivt og et negativt scenario. I alle de tre tilfellene gikk samfunnsøkonomien i pluss.

– Flyktninger som klarer å finne seg en jobb, stimulerer økonomien selv om de har et minimum av evner, sier han.

Selv om kostnadene på kort sikt kan bli ganske høye, vil fordelene bli klare innen ti år, mener folkene i tenketanken. 

– Den positive effekten kan til og med vise seg allerede innen fire til fem år. Og til og med om kun noen få av flyktningene lykkes, sier Simon Junker, assisterende leder for økonomiske simuleringer i DIW.

Analytikerne medgir at analysen har en del usikkerhetsmomenter. Det kan være vanskelig å forutsi hvordan arbeidsmarkedet vil absorbere de nyankomne.

Annonse
Annonse