Annonse
Sigve Bolstad, leder i Politiets fellesforbund, er krystallklar på at lederutvikling har vært forsømt i politietaten. Foto: Dag Yngve Dahle

Politiforbundet fikk lederopplærings-nei

– For Politidirektoratet luftet vi for tre fire år siden en idé om et felles ledelsesutviklingsprogram. Målet var å gi ledere formell lederkompetanse. Vi ønsket å utvikle dette i samarbeid med direktoratet, men fikk tvert nei fra dem. De var tydelig på at det var de selv som skulle stå for lederutvikling, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets fellesforbund.

Han sier at han forstår at direktoratet ikke ville overlate dette til politiets fagforening, men sier at dette aldri var meningen.

– De tolket det som at vi ville ta over utvikling av ledere, men det var aldri hensikten. Målet var en samkjøring av lederutvikling, sier han.

Alder = billett

Han forteller at forbundet i en årrekke har tilbudt medlemmene formell lederutvikling, blant annet gjennom kurs knyttet til det velrenommerte Solstrand-programmet. Han er krystallklar på at lederutvikling har vært forsømt i politietaten. 

– Vi har hele tida påpekt at ledelse er et fag og at politiledere må få lederutdanning. Men dette har vært forsømt i politiet. Ofte har det vært automatikk i at høy ansiennitet har vært en inngangsbillett til lederjobbene – uavhengig av om man passet til å være leder eller ikke, sier Bolstad, som understreker at tilbud fra Politihøgskolen og egne talentutviklingsprogrammer har ført til at dette har bedret seg de seneste årene.

Han kjenner seg igjen i Bystrøms funn.

– Jeg er enig med ham i at realkompetanse har vært høyest verdsatt i politiet, og at det beste er en kombinasjon av erfaring og formell lederkompetanse. Sunt vett er heller ingen ulempe.

Les også:

Annonse
Annonse