Annonse
Det er bare en blandingsøkonomisk løsning som kan redde samarbeidet mellom forbundet og Northug. Den løsningen må vurderes også i andre idretter, mener ledelsesekspert Jørn Bue Olsen. Foto: Frankie Fouganthin (CC-BY-SA-3.0)

– De har makt til å ødelegge Petter Northug

– Jeg sier til Skiforbundet: Sørg for å få med Petter Northug! Forbundet må ikke være for arrogante og maktkåte i denne saken. Det taper alle på. Ledere i monopolsituasjoner har lett for å misbruke makten sin, sier Jørn Bue Olsen, ekspert innen ledelse og etikk.

Han påpeker at forhandlingssituasjonen er vanskelig, og at Skiforbundet har en formidabel ledelsesoppgave foran seg. Likevel finnes det løsninger, hevder han:

– Den beste modellen er en blanding av et sterkt nasjonalt lag og private lag, også innen langrenn. Dette reflekterer blandingsøkonomien i Norge, og fungerer allerede i flere idretter for de nest beste. Marit Bjørgen og Therese Johaug har jo allerede private sponsorer utenfor Skiforbundet. Problemet med Northug er at han havner på førstesidene av avisene uansett hva han gjør. Derfor må også forbundet trå varsomt og tenke langsiktig her, sier han.

Debatt

Den heftige debatten om privatisering i norsk idrett går videre i norske medier. Senest etter at idrettsprofilene Brede Hangeland og Marit Bjørgen kom med Aftenposten-kronikken Det mest vesentlige med idretten, som hyllet breddeidretten og kritiserte privatlag og egoisme blant utøvere. Tilsvaret fra trener og Tour de France-kommentator Johan Kaggestad kom raskt, og han sparte ikke på kruttet: Ikke hadde idrettsprofilene skrevet brevet selv – de var også brukt i en kampanje som var regissert av idrettsforbundet.

– De personene som står bak artikkelen i Aftenposten bør gi Bjørgen og Hangeland en uforbeholden unnskyldning. De to er bautaer i norsk idrett, og burde ikke vært brukt i denne sammenhengen. Lykke til videre med karrieren dere to, og shame on you dere som står bak innspillet! Dette er et bestillingsverk, skrev Olympiatopp-coachen i Aftenposten.

Ifølge tidligere landslagskaptein Hangeland var Kaggestads innlegg en fornærmelse, og torsdag publiserte Aftenposten et åpent brev til Kaggestad, der Hangeland beskylder ham for å sause sammen ting han ikke har ment, samtidig som han lakonisk bedyrer at han har skrevet hvert ord i brevet selv.

Kaggestad mener at det som hevdes i kronikken er en stor skivebom, og et uttidig angrep på positive initiativ i norsk idrett. Han hevder det er nok et eksempel på at norsk idrett bommer på kommunikasjon ved å hente inn eksterne medierådgivere i kommunikasjonsprosessene.

Ut med vår beste mann?

Debatter om privatlag har vi hatt i Norge helt siden 1970-tallet, da proffligaen ISSL (International Speed Skating League) ble dannet, også med norske utøvere. ISSL og andre ligaer gikk raskt konkurs.

I nyere tid har imidlertid land som Nederland hatt suksess med profflag. Mange har også hevdet at vi har lyktes med dette her hjemme også, spesielt innenfor sykkel og langrenn. Det er dette Johan Kaggestad påpeker i sitt innlegg.

Bakteppet for debatten synes å være Petter Northug, og hans valg om å bryte med landslaget og heller satse i et privatlag, sponset av Coop.

– Jeg har forståelse for kronikken til Hangeland og Bjørgen, selv om den er litt snever og muligens tråkker noen på tærne, sier Jørn Bue Olsen.

Når det gjelder Northug og Coop, tenkte Coop-medlem Bue Olsen tidligere at selskapet heller burde satse på å støtte fellesskapet, siden dette rimer bedre med hva Coop er tuftet på. Slik situasjonen har blitt, er han krystallklar på at en delt løsning er den beste.

– De må bli enige om en modell der Northug deltar begge steder. Det er selvfølgelig en krevende lederoppgave i forhold til sponsorer, men Skiforbundet må huske på at de har makten til å ødelegge Petter Northug – verdens beste skiløper. Northug har kanskje vært på grensen til en drittsekk noen ganger, som noen toppidrettsutøvere dessverre blir, og det har provosert mange. Men han er vår beste mann, sier han.

– Retorikk

Konflikten er langt fra løst. Skiforbundet truer med å utestenge Northug fra landslaget, dersom han ikke skriver under på deres forslag. Det spekuleres i at Northug jenker seg etter forbundets krav for å kunne delta i Falun-VM, for så å vrake landslaget og heller på langløp kommende sesong. Northugs manager signaliserte dette torsdag, melder Aftenposten.

– Det pågår en retorisk maktkamp, der begge parter prøver å styrke sine posisjoner i forhandlingene. Likevel tror jeg enden på visa blir at en blandingsløsning til slutt må aksepteres. Her må det både gis og tas. Skiforbundet må vise klokskap og mot i denne situasjonen, sier Bue Olsen. •

Annonse
Annonse