Annonse

Opera + camping = glamping?

Opera. Store operahus med spektakulært design. Champagne og kanapeer og velkledde mennesker. Mange mener at opera er en smal og konform kunstform.

Derfor har vi stilt spørsmålet: kan vi ta opera ut av komfortsonen, uten å miste kvalitet?

Siden oppstarten av Åmot Operagard har vi ønsket å utfordre de tradisjonelle rammene og forestillingene om opera og såkalt høykultur. Å gjøre en låve fra 1800-tallet om til operascene er i seg selv en kontrast til denne oppfatningen, men vi mener likevel at tiden er moden for et nytt steg. 

Sammen med Bergen Nasjonale Opera lanserer vi sommeren 2015 en festivalopplevelse som er ny i europeisk sammenheng. En festival som tilbyr opplevelser for både hode og hjerte – der musikk og opera av høy kunstnerisk kvalitet kombineres med foredrag, singer-songer-writers, folkemusikere, samtaler og debatter, omgitt av fantastisk vestlandsnatur og gourmetmat basert på lokale råvarer.

Med dette introduserer vi operafestivalen «Mimi goes glamping». 

Forestill deg Puccini på fjellet Storehesten 1209 moh. med utsikt over fjordfylkets fjell og fjorder. Forestill deg Mozart akkompagnert av buldrende fossefall, flygende fluer og laksefiske. Forestill deg Verdi etterfulgt av skogsturer med bålidyll og varm sjokolade. Operagården skal tapetseres med telt, piknikkurver og god atmosfære. Bondens Marked sørger for lokale råvarer på festivalområdet, og på programmet finner man yoga, bakekurs og fluefiske. Målet er å tilby en operaopplevelse i en ukonvensjonell og uformell setting, der høykultur, lokale musikere og friluftsliv møtes på en ny arena.

Vår glamorøse camping ville neppe sett dagens lys uten operasjef Mary Miller. Marys visjon om en leken operafestival for et aktivt deltakende publikum la grunnlaget for «Mimi goes glamping» tidligere i år. Inspirasjonen har vi hentet fra Latitude- og Wilderness-festivalene i England, men med fokus på opera i stedet for rock. Disse festivalene rommer et mye større spekter av opplevelser enn bare musikk. På denne måten utvides målgruppen, og vi kan vi tiltrekke oss et bredere publikum med et vidt interessefelt. Vi tilrettelegger for ny kulturnæring, flere underleverandører, og sammen skaper vi en totalopplevelse det ikke finnes maken til i Europa. Gjennom medlemskapet i De Historiske Hotel & spisesteder kan vi lage operapakker som inneholder overnatting, lokalmat, friluftsliv med unike operaoppsettinger og aktiviteter i fjord og fjell. 

Samarbeidet med Bergen Nasjonale Opera er verdifullt på flere nivå. De bidrar med kunstnerisk utvikling, mens vi byr på vertskap og fysiske rammer. Vi har begge en målsetning om å ta en internasjonal posisjon, og ved å utnytte hverandres nettverk, når vi ut til et større publikum. Et utvidet nedslagsfelt gjør også festivalen interessant for flere medier enn de tradisjonelle kulturinstitusjonene. Vi får flere kanaler ut, noe som gjør det lettere å tiltrekke potensielle kunder fra både i inn og utland. 

Kommer vi til å savne de storslagne operabyggene når stjernene inntar operagården neste sommer? Neppe. I våre øyne er det ingen kvalitet som går tapt. Vi tror tilleggsverdien i naturskjønne omgivelser, leken stemning og en aktiv publikumsmasse vil slå knock-out på de konvensjonelle rammene. For hva har vi å tape? 93 prosent, 4.743 000 nordmenn, har ikke sett en eneste operaforestilling dette året. 

Den statistikken skal «glampes» ned i støvlene.

Annonse
Annonse