Annonse
– Vi skal lære franskmenn at nordmenn ikke bare spiser fisk, sier Martha Mettlig-partner Nora Mahmoudi (t.v.) i Paris. – De franske kundene vet at de har verdens beste kjøkken, men de har ennå ikke laget fransk gourmetmat med ingredienser som fenalår, norsk torsk, norsk kveite, norsk steinbit og norsk lam, sier adm. dir. Siren Drake.

Vil lære franskmenn å lage mat

Martha Mettligs konsept er teambyggig ved hjelp av matlaging. De arrangerer gourmet-matkurs med påfølgende middag, hvor de ansatte i bedriften, i leder­gruppen, avdelingen eller teamet, spiser maten etterpå. Først kokkesøl, deretter stilig middag. Og når man har jobbet sammen om noe praktisk – og morsomt – sveises man sammen som en gruppe.

Oppskriftene i de femten årene selskapet har eksistert i Oslo har bestandig vært franske, og slik skal det også bli når Martha Mettlig i høst ekspanderer fra Drammensveien i Oslo til Paris. 

– Det går ikke an å komme med noe annet enn fransk mat i Frankrike. Her blir det ingen saus med norsk jevning, vi lager saus på kraft. De franske kundene vet at de har verdens beste kjøkken, men de har ennå ikke laget fransk gourmetmat med ingredienser som fenalår, norsk torsk, norsk kveite, norsk steinbit og norsk lam, sier adm. dir. Siren Drake. 

– Selv om det er overveiende fransk, blir det også litt «fusion» mellom norsk og fransk kjøkken også. Vi bruker kokkelærere som har erfaring fra franske topprestauranter, og de blir inspirert til å kreere nye retter, for eksempel fenalår innbakt i fisk, tilføyer hennes partner i Paris, Nora ­Mahmoudi. 

Blant bygninger fra 1600-tallet

Drake og Mahoudi regner med at de første kundene blir franske virksomheter, og Paris-satsningen er mest tenkt som et tilbud for fransk næringsliv. Men Drake de ser ikke bort fra at også norske selskaper kan bli interesser i en Paris-tur. Et av lokalene de tilbyr ligger i Le Marais, et steinkast fra den vakre Place des Vosgues. 

Som Paris-farere vet, er Le Marais et vakkert område med bygninger fra 1600 og 1700-tallet, i sin tid der den franske adelen bodde. Siden gikk Le Marais igjennom flere omskriftinger og var i mange år det jødiske kvarteret i Pris. Nå har det i et par tiår vært et av de mest elegante områdene i byen – men det er fremdeles mer avslappet og har mer av en strøkskarakter enn den typiske «turistlysløypa».

– Alle lokalene våre er i områder som har en egen sjarm, ofte boligområder. Vi drar ikke til industriområder eller forstedene, men holder oss til det sentrale Paris. Det skal være en atmosfære hvor gjestene trives. Vi legger vekt på at både kjøkken og spiseområder er hyggelige i tillegg til praktiske, sier Mahmoudi og viser frem kjøkkenet i Le Marais. 

Dette lokalet leier Martha Mettlig fra en kokkeskole, og det er konseptet for de andre lokalene også. Hvilket lokale hver gruppe går, kommer an på gruppens størrelse. Her kan man ta imot opp til 35 gjester, i andre lokaler kanskje opp til 200. Men Drake og Mahmoudi regner med at de fleste gruppene er på 15 til 30 personer. Prisen for disse kursene vil ligge på ca 200 euro per person.

Martha Mettlig tilbyr sine kurs om kvelden, ikke på dagtid, som de aller fleste andre kokkeskoler. Derfor kan Drake kan leie lokaler som ellers ville stått tomme. Hun forteller at de har avtaler med flere skoler. Så de har stor fleksibilitet. 

Drake har ikke gjort markedsundersøkelser i Paris, men kjenner byen godt og har gjort en del uformelle undersøkelser i bedrifter og blant franske kokker. Og det skader ikke at Norge og Skandinavia er i ferd med å komme på moten som de nye, eksotiske områdene i Europa. 

Det rene landet

– Bildet franskmenn har av Norge er av et rent land, hvor maten produseres nær naturen, hvor landbruket fremdeles er småskala familiebruk. Slikt liker franskmenn. Vi er veldig opptatt av hvor maten kommer fra, bekrefter Mahmoudi. Hun har besøkt Norge et dusin ganger, elsker landet, og har jobbet sammen med Siren Drake i årevis. 

– Men franskmenn tror at nordmenn bare spiser fisk, og det skal vi lære dem at dere ikke gjør. Jeg tror de vil bli begeistret for alle de nye råvarene de aldri har hørt om! Norsk geitost, for eksempel.

Annonse
Annonse