Annonse
De nominerte til Bokslukerprisen. Foto: Foreningen !les

Nominerte til Bokslukerprisen 2021/22

Bokslukerprisen ble etablert i 2014 og arrangeres av Foreningen !les. Nærmere 350.000 elever har deltatt i prosjektet så langt. Takket være midler fra Utdanningsdirektoratet får elever på mellomtrinnet også delta i Bokslukerprisen skoleåret 2021/22. Det betyr at 125.000 elever skal lese utdrag fra ti norske bøker for aldersgruppen 10-12 år, og så stemme over hvilke fem bøker som skal bli superfinalister i Bokslukerprisen. De ti bøkene er:

  • Hetebølge av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen, Kagge forlag 2021
  • Lappjævel! av Kathrine Nedrejord, Aschehoug 2020
  • Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes, Aschehoug 2020
  • Eg har venta på deg av Atle Hansen, Samlaget 2020
  • Bare Victor av Victor Sotberg og Erik Eikehaug. Illustrert av Charlotte Sandmæl, Gyldendal 2020
  • Hør’a dagbok av Amina Sewali, Aschehoug 2020
  • Charlie Drømmevandrer. Fangene i Adnafjell av Svein Tindberg, J. M. Stenersen forlag 2020
  • Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl, Cappelen Damm 2020
  • Spådama i 7B av Harald Nortun, Samlaget 2020
  • Jeg er Leona av Line Baugstø, Aschehoug 2020

Bøkene er valgt ut på bakgrunn av vurderinger fra 48 anmelderklasser rundt omkring i Norge. En av klassene er fra Byskogen skole i Tønsberg, og ifølge lærer Birgit Halvorsrød var det umiddelbart et stort engasjement blant elevene da de fikk oppdraget.

 De syntes det var en ære å bli spurt om å være anmelderklasse, og gledet seg veldig til bøkene skulle komme i posten. De fleste elevene har lest bøker de mest sannsynlig ikke ville valgt ut selv på forhånd, og har funnet ut at bøkene var knallbra. Vi brukte mye tid i starten og jobbet masse med å skrive anmeldelser. Elevene har utviklet et mer presist språk i samtaler rundt bøker, sier Halvorsrød.

Elever fra Byskogen. Foto: Birgit Halvorsrød.

 Dette oppdraget har virkelig samlet klassen. De har utviklet en stor leseglede og hjelper hverandre med entusiasme til å finne nye bøker å lese. Se for deg barn som diskuterer litteratur på vei ut i friminuttet, det har vi nå, legger hun til.

Prosjektleder for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Troels Posselt, er godt fornøyd med innsatsen til anmelderklassene, og synes det har blitt en interessant liste med nominerte bøker. 

 Anmelderklassene har gjort en imponerende jobb i en vanskelig tid. Elevene har vurdert alle de cirka 90 bøkene som har kommet ut i perioden og skrevet mer enn 2300 anmeldelser. Jeg synes de nominerte bøkene utgjør en veldig fin og variert liste. Nå gleder jeg meg til at nærmere 125.000 barn i løpet av høsten skal lese og si sin mening om de ti utvalgte, sier Posselt.

Se anmelderklassene her

Påmelding til Bokslukerprisen 2021/22 her

Annonse
Annonse