Annonse
Forfatter Sandra Lillebø. Foto: Helge Skodvin

Sandra Lillebø tildelt Bjørnsonstipendet 2021

Sandra Lillebø tildeles Bjørnsonstipendet 2021. Stipendet på 25.000 kroner gis til «en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til». Utdelingen vil finne sted på åpningsarrangementet for Bjørnsonfestivalen onsdag 8.september.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«I 2011 debuterte Lillebø som forfatter med diktsamlingen Navnet på den ensomme er frigitt. I 2016 utkom nok en diktsamling, Alt skal skinne og blø, til svært positive kritikker … Det var likevel først ved utgivelsen av hennes første roman, «Tingenes tilstand» i 2020 at hun fikk sitt gjennombrudd i en bredere offentlighet. «Tingenes tilstand» kretser rundt relasjonen mellom en datter og hennes mor, et forhold som har blitt spent til bristepunktet på grunn av morens schizofreni ... Forfatteren har en usedvanlig evne til å finne slående formuleringer og presise bilder, uten at det på noen måte oppleves som anstrengt eller påklistret, noe som gjør leseopplevelsen frydefull på tross av den dystre tematikken. Allikevel er det først og fremst forfatterens refleksjonsevne, kombinert med den personlige og kunstneriske nødvendigheten som gjennomsyrer verket, som gjør «Tingenes tilstand» så vellykket … Forfatteren legger heller ikke skjul på at romanen tar utgangspunkt i det virkelige livet og handler om levende personer. Hun er seg bevisst at dette er problematisk, kanskje til og med umoralsk, hun diskuterer det med seg selv – og dermed med oss. Nettopp dette, at vi som lesere får lov til å følge en romans tilblivelse fra innsiden, er med på å gjøre «Tingenes tilstand» til en bemerkelsesverdig og viktig bok». 

–  Sandra Lillebø har skrevet en sterk bok om å leve tett på psykisk sykdom, vi gratulerer henne med Bjørnsonstipendet, sier Elin Øy i Bokhandlerforeningen.                                                                                                            

–  Årets stipendvinner våger å skrive om det som smerter mest i livet. Hun viser hvordan og hvorfor kompliserte relasjoner til våre nærmeste påvirker oss så sterkt, både som barn og som voksne, sier Johild Kosberg Bredin, festivalsjef for Bjørnsonfestivalen

Det er det litterære råd i Forfatterforeningen som utgjør juryen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Bokhandlerforeningen.

Tidligere vinnere av Bjørnsonstipendet er blant andre Carl Frode Tiller, Maria Navarro Skaranger, Karl Ove Knausgård, Marianne Clementine Håheim og Mathias Faldbakken.

Sandra Lillebø er født i 1978 i Ålesund og bor i Bergen. Hun debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlingen «Navnet på den ensomme er frigitt». I 2016 kom hennes andre bok, diktsamlingen «Alt skal skinne og blø». Lillebøs første roman, «Tingenes tilstand», utkom høsten 2020 til svært gode kritikker. Rettighetene er solgt til Sverige og Danmark.

Annonse
Annonse