Annonse
Christian Tybring-Gjedde betaler gladelig 1000 kroner til muslimske kvinner som tar av seg hijaben. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Skråblikk siden sist

Lønnsomt gutterom og skroting av hijab

Christian Tybring-Gjedde tilbød ei 15 år gammel jente 1000 kroner for at hun skulle ta av seg hijaben. Dette er på ingen måte en impulsiv innskytelse. Det er et privatfinansiert forskingsprosjekt Tybring-Gjedde har satt i gang. Målet er å finne ut hvor grensen går. Han vil finne ut av hvor mye en må ut med i kroner og øre for å få muslimske jenter til å ta av hijaben, enten en time, en dag eller et helt år.

Prisen varierer nok med alder, hvor en bor og hvor en hører til.

I løpet av noen måneder regner han med å kunne presentere hvor mye staten må ut med for å få de fleste unge muslimske kvinner her i landet til å ta av seg hijaben. Det skal ikke stå på penger. Har vi er oljefond, så har vi i et oljefond.

Et hijabløst samfunn er nok Christian Tybring-Gjedde rede til å betale noen milliarder for.

Norsk kulturomsorg

Norsk Kulturråd har fått et ekstra navn. Den delen som forvalter Norsk Kulturfond skal fortsatt hete Norsk Kulturråd. Men den den delen som i praksis er et direktorat, skal hete Kultur Norge.

Her har regjeringen forspilt en mulighet til å fortelle mer presist hva de holde på med. De kunne i det minste sagt at de vil gjennomføre en «nærkulturreform» og at de derfor innfører navnet Kultur Norge.

«Kulturvesenet» kunne vært en mulighet. Et navn som «kulturomsorgen» oppleves nært og godt. «Kulturtilsynet» ville fått kunstnere til å skjerpe deg.

Det navnet de saklig sett burde valgt, er «kulturdirektoratet». Men navnet «direktorat» utløser skjelvetokter langt inn i kunstverdenen. Det tok ikke Abid Raja sjansen på like før et valg.

Blir det regjeringsskifte, kan det selvsagt bli et nytt navn. Det er en kjapp og enkel måte for en ny statsråd for å markere at nå blir det andre boller i kulturpolitikken.

Ropstads mange rom.

For mange er det ganske uforståelig at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har tjent mange hundre tusen kroner med å bo sammen med familien i Oslo samtidig som han har bokk på gutterommet hos sine foreldre. Han virker jo både som en snill, hyggelig og skikkelig mann.

Ropstad mener han ikke har gjort noe galt. Han har bare fulgt reglene som gjelder.

Samtidig er Ropstad opptatt av å følge det Skriften sier. Og det er her misforståelsen har skjedd.  Det står vitterlig at «i min fars hus er det mange rom». Han har tolket det slik at gutterom kan telle med selv om de ligger noen titalls mil unna der han bor sammen med kona og barn.

Ukens sitater

«Jeg har veldig lyst til å kniba folk.» (Vårt Land).

Forståelig. Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, kan begynne med å «kniba» partileder Kjell Ingolf Ropstad.

«Du skal ikke dø i helsekø.» (Frp).

Frp garanterer at de skal holde folk i livet inntil de når fram til sykehuset.

«Landslaget trenger en sint, skallet og gal sjef.» (Aftenposten).

Gjerne det, men først og fremst trenger vi spillere som får ballen i mål.

«En genetisk viktig hannulv skal ha blitt far til tre valper. Det har lenge vært ønske om ferske gener i den norske ulvestammen. Det er Miljødirektoratet som kom med gladmeldingen torsdag». (NTB)

I Senterpartiland er de i sjokk over at den slags kalles en gladmelding. Trygve Slagsvold Vedum forbereder er utspill der han vil nedlegge forbud mot at noe som har med ulv å gjøre, omtales i positive ordelag.

 

Annonse
Annonse