Annonse
Flere festival frykter merkevaren "festival" ødelegges på grunn av koronarestriksjoner. Bildet tatt i forbindelse med en Volbeat-konsert på Ekeberg i 2019. Foto: Berit Roald / NTB

Norske festivaler er redde for å skuffe publikum

Festivaler som Over Oslo, Piknik i parken, Stavernfestivalen og Øyafestivalen har allerede annonsert at de avlyser årets festival. Andre festivaler som Palmesus, Vinjerock og Bergensfest er fortsatt i tenkeboksen.

Mye av frykten ligger i at koronarestriksjonene skal ødelegge for helhetsopplevelsen sier Jøran Kristiansen, kommunikasjonsansvarlig for Stavernfestivalen. Han sier de er opptatt av at det skal være en skikkelig festival som folk kjenner seg igjen i år etter år. Når det blir glissent med folk og litt dårlig stemning på festival så merker man det fort, mener han.

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører iser hun kjenner seg igjen i forklaringen til Stavernfestivalen.

Regjeringens retningslinjer for utendørsarrangement i sommer, legger opp til at det kan være lov med opptil 2000 i publikummere, og etter hvert hele 5000 på en festival, men med så mange folk må man dele publikum inn i mindre kohorter.

Østerdal mener at man skal kunne bevege seg fritt mellom ulike scener på en festival, og at å ikke kunne gjøre det vil ødelegge festivalfølelsen. Og at da er mye av poenget borte, mener hun.

Hennes inntrykk er at mange festivaler nå frykter at en festival med strenge restriksjoner vil påvirke publikumsopplevelsen så negativt at de blir skuffet. Mange arrangører tror at publikum ikke kommer til å ha det like gøy som tidligere og at merkevaren «festival» da står i fare.

Kulturminister Abid Q. Raja sier til NRK at han skjønner at arrangementer som festivaler ikke vil kunne gå som normalt, men at han likevel håper at flest mulig gjennomfører de arrangementene som er mulig å gjennomføre. Han sier han gjør alt han kan for å lage så forutsigbare løsninger som mulig, men understreker at det er en uforutsigbar pandemi.

Annonse
Annonse